Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İlk kez yayınlanan Stratfor yazışması

Elimde Türkiye'de henüz yayınlanmamış bir Stratfor iç yazışması var. Tartışmaların odağındaki istihbarat şirketinin (eski) çalışanı Emre Doğru, Stratfor'un kurucusu George Friedman'ın eşi Meredith Friedman'a göndermiş.
Türkiye'den Texas Austin'deki merkeze yollanan mesaj özetle şöyle:

***

"Geçen günkü bir konferansta, tamamen tesadüf eseri olarak, Türk Deniz Kuvvetleri'nden üst düzey bir görevliyle tanıştım. Laf arasında adının Murat olduğunu öğrendim. Soyadını söylemedi. Ben de o anki şartlar gereği soramadım.
"Bu üst düzey görevli (yaşına ve tavırlarına bakılırsa oramiral olabilir) bana Türkiye'nin uçak gemisi almak istediğini söyledi. Yanlış okumadınız: Uçak gemisi!
"Ben de işi şakaya vurdum ve 'Türkiye, Papua Yeni Gine'yi vurmayı mı planlıyor' dedim. Gayet ciddi bir ifadeyle, 'Bazı operasyonlar için gerekli' dedi.
"Şaka yapmıyordu. Tam 'Ne tür operasyonlar' diye soracaktım ki askerlere has köşeli bir nezaketle sözümü kesti, 'Vaktim kısıtlı, yine konuşalım' diyerek yanımdan ayrıldı.
"Sevgili Meredith, bence çok önemli bir haber bu. Türkiye niye uçak gemisi almak istiyor? İsrail ya da Yunanistan ile bir ilgisi olmasa gerek; çünkü zaten yanı başındalar. Acaba hedefinde Kuzey Afrika ülkeleri mi var? Libya'daki iç savaştan sonra mı bu fikir gelişti? Stratfor'un deniz kuvvetleri analizcilerinin bu konuda ne diyeceğini çok merak ediyorum.
"Not: Ben Hükümete ve Cemaate odaklandığım için denizcileri pek iyi tanımıyorum. En kısa zamanda konuştuğum kişinin kim olduğunu öğreneceğim... Eğer tekrar konuşmaya muvaffak olursam, paha biçilmez bir kaynak daha kazanabiliriz."
Bu e-postayı alan Friedman, Emre Doğru'ya şu mesajı göndermiş:
"İyi bir iş çıkardın Emre. Seni daha fazla konferansa yollamalıyız."
***

Taraf gazetesinin Wiki editörleri, "Biz bunu niye görmedik" diye telaşlanmasın.
Çünkü yok böyle bir e-posta yazışması... Yok ama olabilirdi.
Olduğunda da Ahmet Altan yazıyı döşenirdi: "Deniz Kuvvetleri'nde görevli askerler, Gölge CIA denilen istihbarat örgütüne bilgi sızdırıyor, MİT uyuyor."
İlk bakışta son derece makul bir yorum. Ancak hem yanlış, hem de popülizmin daniskası.
Yukarıda, "Yok ama olabilirdi" derken uçuk kaçık bir varsayımdan söz etmiyordum. Şöyle...
Çünkü dünkü habere göre Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgen... ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi dergisi Proceedings'in, sorusu üzerine, "Uçak gemisi almayı planlıyoruz" demiş!
***

Söyleşide daha sürüyle bilgi var: Dikine inip kalkan uçaklar, su altında çok daha uzun süre kalabilen denizaltılar, insansız helikopterler, vs...
Bu bilgiler, Taraf'ın "büyük sırrı deşifre etme" edasıyla sunduğu Stratfor yazışmalarından okunduğunda, envaiçeşit kuşku zihinleri kemirebilir. Ama işte görüyorsunuz, bizzat Deniz Kuvvetleri Komutanı açıklıyor.
İşin eğlenceli tarafı şu ki DK Komutanı'nın açıkladığı bu tip bilgiler, "meraklısı" açısından bayatın da bayatıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA