Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bunlar da Taraf'ın yalanları

Dünkü yazıda ahlakı cerahatli, aklı çamurlu Hürriyet yazarının attığı pisliği temizledik. Bugün sıra Taraf gazetesinde...
Olayı biliyorsunuz: Stratfor adlı Amerikan istihbarat şirketinden Reva Bhalla, Ankara'daki kaynaklarından biri olan Faruk Demir ile konuşuyor.
Enerji sektöründe faaliyet gösteren bu kişi... Başbakan Erdoğan'ı ameliyat eden ekibin başındaki cerrahın... Ortağının eski sınıf arkadaşı, olduğunu belirttikten sonra... O kanaldan gelen duyumlara göre, Başbakanın iki yıl ömrü kaldığını söylüyor... (Not: Demir geçen akşam ekranda bunları yeminler ederek reddetti.)
Reva Bhalla da, 11 Aralık 2011'de merkeze bir eposta göndererek öğrendiklerini bildiriyor.

***

Derken 6 Mart 2012 günü Taraf gazetesi, devasa bir "Stratfor, Erdoğan'a ömür biçmiş" manşetiyle çıktı.
Spotta ise şu ibareyi okuduk:
"... Faruk Demir adlı kaynağının istihbaratını değerlendiren Stratfor, doktorlarının Erdoğan'a iki yıl ömür biçtiğini yazdı". (Kalın harflerle yazdığım kelimelere dikkat.)
Burada bağlantılı iki hile vardı: 1) Somut bilgi açısından... 2) Siyaset açısında...
1) "Somut bilgi" açısından Taraf gazetesi, okurlarının gözünün içine baka baka yalan söylüyordu:
a) Ortada bir "değerlendirme" filan yoktu. Sadece bir çalışan, duyduklarını merkeze aktarıyordu. (Değerlendirmeyi Austin'indeki uzman analizciler yapıyor çünkü...)
b) Faruk Demir'in verdiği duyum, yeteri kadar ciddi bulunmamış ve başka kaynaklarca desteklenmemiş olmalı ki... Stratfor'un hazırladığı raporlarda yer almıyordu. (Olsaydı hemen duyulur ve yer yerinden oynardı zaten.)
Yani Taraf'ın, "Stratfor... yazdı" demesi uydurmaydı.
Stratfor, Başbakan'a ömür filan biçmemişti.
***

2) "Siyasi açıdan" ise durum şuydu: Gazete, Stratfor'un ciddiye almadığı bir duyumu... "Değerlendirdi" ve "yazdı" gibi ibarelerle Stratfor'un üzerine yıkıyordu.
Böylece sorumluluğu üstünden atıyor ("Ben yapmadım o yaptı") ... Aslında "kendi siyasi tavrından ibaret olan" malum manşeti... Sanki nesnel bir bilgiymiş gibi okurlarına sunuyordu. Yani Başbakan'a ömür biçen, Taraf gazetesinin ta kendisiydi.
Gazete böylece, "Başbakan'a güvenmeyin, başka arayışlara girin" mesajını yayıyordu.
***

Bu numarayı görünce, Taraf'ın o gün yaptığını, fitne fücur tipi habercilik diye niteledim. (8 Mart)
Tabii Ahmet Altan ve arkadaşları bozuldu. İnternet korsanlarının sızdırdığı Stratfor yazışmalarını taramışlar.
Sonuçta dün burada değindiğim, 26 Kasım 2010'da yazdığım "iki cümle" üzerine, Stratfor çalışanı Emre Doğru'nun bana yolladığı teşekkür notunu merkeze bildirdiği epostayı yayınladılar.
İlginçtir, gazete bu alelade mesajı bile okurlara sunarken yalan söylemeden duramadı. Taraf'taki başlık şöyleydi: "Emre Aköz Stratfor'u öven bir yazı yazdı, ona teşekkür ettik." Halbuki mesajda, "övdü" değil, "söz etti" ("mentioned") denmişti.
Ergenekon dostu medyanın, çamur atma tarzına nasıl da benziyor: "Bize laf edersin ha! Şimdi seni, Gölge CIA denilen şirketin destekçisiymiş gibi sunalım da gör gününü..."
El insaf Taraf, el insaf!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA