Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Patriot'lar pekala saldırı aracı olabilir

Kimi kanmaya, kimi de kandırmaya devam ediyor. En iyisi bir daha anlatmak! Olay kabaca şöyle: Türkiye, Suriye sınırına yerleştirmek üzere, NATO'dan son model Patriot füze ve uçaksavar sisteminden talep etti. NATO'dan onay çıktı. İleri sisteme sahip olan Almanya ve/veya Hollanda'dan gelecek Patriot'lar...
Soru: Patriot'lar Türkiye'nin özgün talebi mi? Yoksa NATO, "Zamanı geldi... Suriye sınırına Patriot'lar yerleştirmemiz gerek... Talebiniz işleme konuldu" mu dedi?
Bunu soruyorum çünkü Türkiye'nin daha önceki isteği uygun görülmemişti. Ne zaman ki Obama başkanlık seçimini yine kazandı; NATO da hareketlendi. Neyse, geçelim...
Türkiye'de birileri ısrarla, Patriot'ların savunma sistemi olduğunu söylüyor. Evet ama... Muhalefete destek vermek amacıyla, Suriye'nin bir kısmı NATO tarafından uçuşa yasak bölge ilan edilirse... Patriot'lar bir anda saldırı silahı haline gelecek... Çünkü o bölgeye giren Esad uçak ve helikopterleri, Türkiye'den ateşlenen Patriot'larla vurulacak.
Ayrıca, "Patriot'ların tetiği Türkiye'de olacak" demek de anlamsız. Çünkü sistemi yabancı askeri uzmanlar yönetecek. UYB'ye bir hava aracı girdiğinde, vurup vurmama kararını onlar verecek.
Aslında Türk olsalar da fark etmez... Çünkü saniyelerin değerli olduğu bir ortamda... Patriot uzmanlarının, Ankara'ya telefon ederek izin alması beklenemez; değil mi?
Dün New York Times'da bu konularla ilgili bir haber vardı. Özetin özeti: Esad'ı göndermenin en uygun yoluna karar verme aşamasındalar.
Not: "En uygun" sözünü NATO üyeleri açısından "en az ölüm ve en az maliyet" olarak okuyabilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA