Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İntihar ettiren baş ağrısı

Haber hem acı, hem ilginç:
Aydın'da yaşayan Hayriye Yeşil (54), yeni yıla ağır bir baş ağrısı ile giriyor. O kadar ki oğlu Ümit Yeşil'e, "Ben bu baş ağrısı ile yaşayamam" diyor birkaç kere.
Bir süre sonra uyuyan Ümit Yeşil, sabah kalktığında annesini pencereden atlayarak intihar etmiş halde buluyor.
"Baş ağrısı yüzünden intihar mı edilirmiş" diye düşünenler çıkabilir. Maalesef böyle bir gerçek var: Kimi baş ağrıları o kadar ağır oluyor ki insan çareyi kendini öldürmekte buluyor.
Frenklerin "Cluster Headache" dediği, Türkçede "Küme baş ağrısı" adı verilen bir durum bu...
Bunlar tek taraflı ağrılar: Yani başın sağ veya sol tarafında meydana geliyor. Bilhassa göz çevresinde hissediliyor. 15 dakika da sürebiliyor, 3 saat de... Ayrıca günde birkaç kere olabiliyor.
Araştırmacılar, küme baş ağrısının; yanıktan, kırıktan ve doğum esnasında çekilen sancıdan daha fazla, daha yoğun olduğunu söylüyor.
İşte buna tahammül edemeyen bazı hastalar intihar edebiliyor. Bu yüzden de "intihar baş ağrısı" diye ad takılmış. Tabii hepsi aynı yoğunlukta olmadığı için intiharlar çok da fazla değil.
Küme baş ağrısı birkaç ay devam ettikten sonra yıllarca durabiliyor. Sonra tekrarlıyor. Nedeni tam bilinmeyen ve tıp âleminin uzun yıllar migren sandığı bu ağrı türüne, erkeklerde daha fazla rastlanıyor.
Kesin tedavisi yok. Ancak atak başladığında çeşitli (ilaç, saf oksijen solumak gibi) yöntemlerle yoğunluğu azaltılıyor. Tekrarlaması ise engellenemiyor.
Acaba Hayriye Hanım'ınki küme baş ağrısı mıydı? Bunu anlamak için onu tanıyanlarla konuşmak gerekiyor.
Sağlıklı bir yıl dilerim!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA