Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Moralinizi bozmayın: Beş-on kilo fazlası tehlike oluşturmuyor

Haber fevkalade önemli: Şimdiye kadar yapılan en ciddi, en kapsamlı inceleme... "Fazla kilolu", hatta "I. Sınıf Obez" kategorisine girenlerin... Yaşam süresi açısından... "Normal" kategorisindekilerden aşağı kalmadığını ortaya koydu!
Önce haberi özetleyeyim...
Amerikalı uzmanlar, 3 milyona yakın insanı kapsayan 100 kadar araştırmayı kılı kırk yararak tekrar incelemiş ve sonucu, Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde yayımlamış.
Buna göre... Şimdiye kadar iddia edilenin aksine... Kilosu normalin bir miktar üstünde olanlar, normallerden daha az yaşamıyor.
Halbuki şimdiye kadarki genel kanı, 'Normali' aşan her kilonun, ömrü biraz daha azalttığı yönündeydi!

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ?
Önce az kilo, fazla kilo nasıl hesaplanıyor, hatırlayalım: Diyelim ki Mustafa Beyin boyu 1.70 m... İlk olarak sayıyı kendisiyle çarpıyoruz: 170x1.70 = 2.89...
Sonra da kilosunu bu sayıya bölüyoruz... Sonuç Mustafa Beyin, Vücut Kitle Endeksini gösteriyor:
70 kiloysa... 70/2.89 = 24.22
80
kiloysa... 80/2.89 = 27.97
90
kiloysa... 90/2.89 = 31.14
Gelelim bu verilerin sınıflanmasına:
Vücut Kitle Endeksi... 18.4'e kadar olanlar
"Zayıf"... 18.5-24.9 arası "Normal"... 25.0-29.9 arası "Fazla kilolu"... 30.0-34.9 arası "I. Sınıf Şişman (Obez)"... 35.0-44.9 arası "II. Sınıf Obez"... 45.0 ve üstü 'III. Sınıf Obez' kabul ediliyor.

10 KİLO KAVGASI
Peki, bu ne demek? Boyu 1.70 m. olan Mustafa Beyin kilosu 70 ise doktoru, diyetisyeni ses etmeyecek. Çünkü 24.22 ile 'Normal' sınırının içinde.
Ama 80 kiloysa... VKE 27.97 çıkıyor ki bu da onu 'Fazla Kilolu' kategorisine sokuyor. Hele 90 kiloysa, doktoru veya diyetisyeni ona hemen en az 15, hatta 20 kilo vermesini... Aksi halde ölüm riskinin tavan yapacağını söyleyecektir.
İşte
inceleme bunun yanlış olduğunu gösteriyor: Eğer yüksek kolesterol, şeker, tansiyon gibi bir sorunu yoksa... Belki de 90'da 70'e inmek Mustafa beyi riske sokacak!
Çok önemli uyarı 1: Sakın bunları okuyup da kendinizi yemeğe vermeyin. Çünkü II. ve III. Sınıf Obez sınıflamalarına ilişkin uyarılar aynen devam ediyor. VKE 35.0'i geçtiğinde ciddi tehlike başlıyor.
Çok önemli uyarı 2: Kilonuz "Normal" sınırındaysa, kilo alacağım diye uğraşmayın.
Çok önemli uyarı 3: İncelemenin amacı Vücut Kitle Endeksi'nin yetersizliğini göstermek. Mesela kalça bölgesine toplanmış yağlar az tehlikeliyken, bel bölgesindekiler gayet tehlikeli.

DEPRESYONA SON!
Bu haber toplumsal açıdan fevkalade önemli... Çünkü 1980'lerde başlayan zayıflama trendi aynen devam ediyor. Kilosu biraz fazla olanlara... Sanki bir ayakları çukurdaymış gibi davranılıyor. Birçok kişi, beş-on kilo yüzünden depresyona giriyor.
Mesela Mustafa Bey, hiç gerekmediği halde, "8-10 kilo vereceğim" diye kendine işkence etmeye başlıyor. Maaşını fitness merkezleri yiyor.
Benden bu kadar... Sanırım bugün birçok okurumuzun moralini düzelttim... Gerisini milleti zayıflatacağım diye uğraşan Sağlık Bakanı Akdağ düşünsün!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA