Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Eski düşman yeni partner

Associated Press ajansı Rusya ile ilgili ilginç bir yorum yayınladı. Yorumun özeti metnin başlığında yer alıyordu: "Rusya yeniden bir Ortadoğu oyuncusu oldu."
Cümledeki yeniden kelimesi bizi geçmişe götürüyor: İkinci Dünya Savaşı'nın 1945'teki bitiminden başlayıp, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar Ruslar hemen her alanda Amerikalılarla mücadele etmişlerdi.
Ekonomide ABD her zaman öndeydi. Ama iş politikaya ve askeriyeye geldiğinde Sovyet Rusya çok ciddi bir rakipti.
Dünyanın en önemli petrol rezervine sahip olan Ortadoğu, bu iki devin oyun alanıydı. Bir ara Türkiye'ye de getirilmek istenen Suriye'deki Baas rejimi o dönemden kalmadır.
Kriz sırasında Suriye'nin arkasında sağlam bir şekilde duran Rusya, reelpolitik açısından prestij sağladı. (Olaya ahlaki ve insani değerler açısından bakanlarda nefret uyandırsa da...)
Suriye bağlamında ABD ile Rusya'nın itişmesi, kâh uzlaşması Devlet Başkanı Putin'in kaleme aldığı yazının New York Times gazetesinde yayınlanmasına kadar vardı. Başkan Obama'yı eleştiren böyle bir yazı, birçok kişiyi hayretler içinde bıraktı.
Halbuki olay... Rusya'nın Suriye kartını çok iyi oynamasından ibaret değil... ABD de bu krizi fırsat bilerek, Rusya'yı biricik muhatabı haline getirdi.
Dikkat ederseniz ABD'ye yakın duran İngiltere ve Fransa'yı artık dinleyen yok. Öte yandan Suriye'yi destekleyen Çin'in de adı geçmiyor.
Bütün bunların nedeni şu: ABD'nin yeni stratejisi Çin'i çevrelemek olacak... Bunu da tek başına değil, Rusya ile birlikte yapacağı için, eski düşmanını yeni partneri haline getiriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA