Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Masum insanları ikna edebilir mi?

Önce Sudan kökenli El Şebab'ın (Mücahit Gençlik Hareketi) Kenya'da bir alışveriş merkezini basarak birçok kişiyi öldürmesinden... Hemen ardından, Pakistan'da iki canlı bombanın kendilerini patlatarak kilisedeki 80 kişiyi havaya uçurmasından hareketle... Geçen gün şöyle bir soru attım ortaya: "İslamofobi mantıksız bir korku mu?"
Bu soruya farklı türde tepkiler geldi. Benim en çok tuhafıma giden şu bakış açısı oldu: "Sorun bakalım, bu eylemleri niye yapıyorlar?"
Bu soruyu 'gazeteci olarak' sorarım elbette... Fakat 'insan olarak' asla sormam...
Cumartesi günü Nairobi'deki Westgate alışveriş merkezinde olan kadınlara, çocuklara, yaşlılara, gençlere, "Sorun bakalım, militanlar bu eylemi niye yaptılar" diyebilir misiniz?
AVM'den sağ çıkanlara bunu sorarsanız, herhalde suratınıza okkalı bir tokat yersiniz.
Not: Bu teröristler vurdukları insanların 'Stokholm Sendromu'na tutulmalarını arzu ediyor herhalde. Kurşunu göğsüne yiyen genç kadının, son nefesini verirken, "Haklı bir dava için varsın benim naçiz vücudum toprak olsun" demesini bekliyorlar.

Terörün kriteri

Dünyanın dört bir yanında silahlı örgütler, çeşitli amaçlar uğruna savaşıyor. Düzenli ordulara karşı 'asimetrik savaş' yürütüyorlar. Devletler onları 'terörist' ilan ederek, meşruiyetlerini kırmaya çalışıyor.
Aslında hepsi terörist değil. Bir örgütü terörist yapan onun mücadele biçimidir. Örgüt yüz kişiyle karakola saldırdığında, buna 'terör eylemi' denemez. 'Gerilla baskını' denir.
Ama bir örgüt... Kenya'da ve Pakistan'da olduğu gibi... Emniyet güçlerini değil de... Davasıyla ilişkisi olmayan sıradan insanları hedef alıyorsa... O örgüt teröristtir.
Bence El Şebab terörist bir örgüttür... Çünkü Kenya devletinin bir parçası olan emniyet güçlerine değil... AVM'deki masum insanlara saldırmıştır.
Diyelim ki El Şebab... Tarihin gelmiş geçmiş en yüce davası için mücadele ediyor olsun... Bundan ölenlere ne? Yaralananlara ne? Değil mi ki masum insanları öldürüyor... O halde terörist.

Savunmak mümkün mü?

Bu tip örgütlerin, yanlışlıkla masum insanların ölümüne yol açtıkları çok görülmüştür. Özür dilerler. Hatalarını telafi etmeye çalışırlar. En azından, "Biz yapmadık" diye inkâr ederler.
Mesela çatışma olur. Yoldan geçen veya camdan bakan birisi ölür. Böyle bir olayda, savunmanın söyleyecek sürüyle lafı vardır.
Peki, El Şebab'ın eylemi bu kategoriye giriyor mu? Hayır! Olay ortada: Militanlar, plan yapıp saldırmış. Kime? Masum insanlara. Yani masumları öldüreceklerini baştan beri net bir biçimde biliyorlardı.
"Sorun bakalım niye yapıyorlar" diyerek, El Şebab'ı yandan çarklı biçimde savunmaya çalışan zihniyet şunu da söylüyor: "En büyük terörist ABD..."
Madem öyle, niye ABD'nin güvenlik güçlerine saldırmıyor da, masum insanları hedef alıyor?
Bu sorunun ikna edici bir cevabı var mı? Ama beni değil, AVM'de yaralanan insanları ikna edecek bir cevap!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA