Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Ahmet 'Kürt'

Demokratikleşme Paketi tartışmaları devam ediyor. Köşeli milliyetçiler kızgın. Geçen gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gürledi: "Andımız'dan Türk kelimesini çıkardınız. Dağlardan taşlardan Türk ifadesini kazıdınız. O zaman Ahmet Türk'ün de soyadını değiştirin..."
Komik ebcet hesaplarıyla kıyaslandığında, kendisinden beklenmeyecek düzeyde bir espri yapmış Devlet Bey... "Her esprinin ardında bir gerçek vardır" derler. Doğru bir söz... Kürt bir vatandaşın soyadı niye Türk olsun?
1934 yılında Soyadı Kanunu çıktığında... Nasıl oldu da bazı Kürt aileler, "Öztürk, Cantürk, Hastürk" gibi soyadları aldı?
Türkiye'de ne biçim bir düzen var ki Kürtler (ve bazı başka etnik gruplar) böyle tuhaf işler yaptılar? Milliyetçilerin çok önemsediği bir ifadeyle, "aslını inkâr etme" yoluna saptılar?
Sebep belli... Kürtlerin, herkesi Türkleştirmeye çalışan ulus devletin hışmını üzerlerine çekmemek için başvurdukları yöntemlerden biriydi bu: Dıştan Türk görünüp, içte (evde, dost meclisinde) bildiğini okumak... Mecburiyetten takiye!
Bahçeli'ye espri yaptıran "Ahmet Türk" ismi; cumhuriyetin trajedisi, demokrasinin de dramıdır aslında.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA