Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Cami- yol tartışması

Başbakan Erdoğan'ın çıkışı bence çok önemliydi: "Yol medeniyet demektir... Önünde cami bile olsa yıkarız" dedi.
Bu sözler çok önemli. Çünkü Türkiye'de inançla ilgili olmayan, adeta bir cami fetişizmi vardır. "Camiyse dokunulmaz" der bu görüş. Halbuki cami maddi bir varlıktır. Bir inşaat türüdür. İşlevi ibadettir.
Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi: Geçecek yolu engelleyen bir cami varsa... Eğer yolu başka yerden geçirmek maliyetli bir yatırımsa... Cami yıkılır... Ve uygun yerde tekrar inşa edilir...
Bir camii koruma altına alan, içinde namaz kılınması, yani işlevi değildir. Tarihsel veya kültürel kaygılarla yıkım yapılmaz. Mesela Mimar Sinan'ın muhteşem eseri Selimiye Camii yol için yıkılabilir mi? Asla! Mümkün değil.
Böyle bir cami hiçbir sebeple yıkılamaz. Bu dokunulmazlığı sağlayan, onun tarihi ve sanatsal değeridir. Biricikliğidir.
Ancak şöyle bir durumda Selimiye'ye dokunulur: Heyelan nedeniyle cami kaymaktadır... Kaymayı durdurmak mümkün değildir... Bunun üzerine cami özenle sökülür... Sonra da sağlam bir arazi üzerinde aynı malzemeyle tekrar kurulur...
Özetle: Öyle camiler vardır ki yıkıp yeniden yaparsın, kimse umursamaz. Ama öyle camiler vardır ki yıkmaya kalkışan hükümete karşı dağa çıkarsın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA