Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İngilizce Sabah niye önemli?

Aynı işi yapan başka özel arama motorları var. Ben Zite'ı kullanıyorum çoğunlukla... Önce Zite'ın uygulamasını 'akıllı' telefonunuza veya tabletinize indiriyorsunuz. Ardından ilgi alanınıza giren konuları işaretliyorsunuz:
Spor, politika, mimarlık, seyahat, teknoloji gibi... O kadar.
Daha sonra bir tıkla, bu konularda yayın yapan gazete, dergi ve bloglardaki İngilizce haber ve yorumlara ulaşıyorsunuz. (Tabii bunlar Zite'ın kapsama alanındaki yayınlarda çıkmış makaleler oluyor.) Zite'ta bir de "arama" bölümü var. Oraya "Turkey" yazdığınızda...
Bu kez de Türkiye ile ilgili haberler geliyor karşınıza. ('Hindi' kelimesi geçenler de bonus oluyor!) İşte Zite'a ne zaman 'Turkey' yazsam...
Karşıma çıkan haber ve yorumların kayda değer bir bölümü Today's Zaman kaynaklı oluyordu.
Nedir Today's Zaman? Adı üstünde: Gülen Cemaati'nin İngilizce gazetesi...
Yani Türkiye hakkında bilgi sahibi olmak isteyen yabancılar, bunu Today's Zaman üzerinden karşılıyor(du). Tabii bir de Doğan Grubu'nun yayınladığı Hürriyet Daily News var(dı).
Bu duruma bir de Türkiye üzerine kalem oynatan yabancıların, bazı meselelerin inceliklerinden haberdar olmamaları eklendiğinde... Ortaya epey "yanlı" bir manzara çıkıyor(du).

Türkiye'yi anlamak için

Defalarca altını çizdim: Sadece bir gazeteyi izleyerek Türkiye'yi anlayamazsınız.
Mutlaka karşıt cephelerdeki yayınları birlikte takip etmelisiniz. (Bu dediğim sadece yabancılar değil, Türkler için de geçerli.) Yabancı bir yayının Türkiye temsilcisi olan tecrübeli bir gazeteci bir keresinde şöyle demişti: "Her türlü bilgi Türk gazetelerinde yer alıyor... Ancak bölük pörçük ve taraflı... Ben de farklı kesimlerin sesi olan yayınları birlikte izliyorum. Her gün bunu yapmak zahmetli oluyor ama sonuçta ortaya gerçeğe uygun bir Türkiye manzarası çıkıyor..."
Ancak İngilizce yayınlar söz konusu olduğunda bu mümkün değildi. Hükümet karşıtı gruplar, İngilizcenin kapsama alanına hitap ederken... Hükümetin ve AK Parti'nin ne dediği, ne yapmaya çalıştığı anlaşılamıyordu.

Tek taraflılık bitti

Dün yayın hayatına atılan Daily Sabah özellikle bu açığı kapatacak.
Siyasetçisinden gazetecisine, araştırmacısından turistine... İngilizce bilen yabancılar...
Türkiye'yi tek taraflı biçimde değil... Daily Sabah okuyarak da öğrenecek...
Ve böylece gerçeğe uygun bir algıya sahip olacaklar...
Daily Sabah çıkar çıkmaz da mesela Zite'taki yerini aldı... Dün üç gazeteden kaç haberin Zite'a girdiğine baktım...
Saat 16.30 itibariyle Daily Sabah'tan üç, Today's Zaman'dan altı, Hürriyet Daily'den ise bir haber Zite'ın dökümüne girmişti.
Bu veriler Daily Sabah'ın kısa sürede amaçladığı kitleye ulaşacağının habercisi. Hoş geldin Daily Sabah!
Unutmadan: Tabii Cemaat'in İngilizce yayınları Today's Zaman'dan ibaret değil.
Mesela Hizmet Movement (Hizmet Hareketi) gibi haber blogları da bulunuyor.
Zite ve benzeri özel arama motorları oradan da haber ve yorum indiriyorlar.
Kıssadan hisse: Sadece Daily Sabah yetmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA