Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Orta sınıf güzellemesi

Tam zamanını hatırlayamadım. İki yıl önce olmalı. Bir tartışma programında konu darbelere geldi. Kamuoyunun yakından tanıdığı iki fikir adamı, özetle söyle demişti:
"Orta sınıf, çıkarı gereği istikrar ister. Şiddetten, karışıklıktan belirsizlikten korkar. Bu yüzden demokrasiyi tercih eder. O nedenle Türkiye'de bir daha darbe olmaz, askeri vesayete dönülmez."
Ben o kadar kesin konuşamadım:
"Ekonominin bozulduğunu, güçsüzleşen siyasi partilerin istikrarı sağlayamadığını düşünün. Bizim gibi bir ülkede, asker düzen sağlayıcı olarak geri dönebilir. Hatta askeri, demokrasi yanlısı sandığınız orta sınıf çağırabilir..."
Türkiye'nin ve başka ülkelerin 200 yıldır yaşadığı tecrübelere bakarak ortaya attığım bu nahoş olasılık, tahmin edeceğiniz gibi programda ilgi görmedi.
Başka konulara geçtik...
Olayı hatırlamama... İstanbul Sanayi Odası'nın düzenlediği 12'nci Sanayi Kongresi'nde konuşma yapan, "tarihin sonu" teziyle ünlü siyaset bilimci Francis Fukuyama'nın söyledikleri neden oldu. Bakın ne demiş:
"Evet, orta sınıf istikrara büyük önem verir. Ancak bu durum her zaman demokrasiye yol açmaz. İstikrar isteğinden otoriterlik de çıkabilir. Örnek olarak, 1960'larda Latin Amerika'daki orta sınıfların askeri yönetimlere verdiği desteği gösterebilirim."
Ben de tam bunu diyordum işte! Neyse... Orta sınıf güzellemesi yapan fikir erbabına duyurulur. Hadi benim söylediklerim bir kulaklarından girdi, diğerinden çıktı... Bakalım Fukuyama'ya da kayıtsız kalabilecekler mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA