Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Tıpta mucizevi yöntem: İltihaba karşı elektrik

Hasta oluyoruz. İlaç alıyoruz. İyileşiyoruz. Ancak bazen de hastalığımızın tedavisi olmuyor. Bize umutla beklemek kalıyor. Ve bazen o umutlar gerçek oluyor:
Bosna- Hersek kökenli Hollanda vatandaşı Mirela Mustacevic'e (38) romatoid artrit teşhisi 22 yaşında konmuştu. Arızalanan bağışıklık sistemi onu düşman bellemişti. Eklem yerlerine saldırarak iltihaplanmasına yol açıyordu.
Çeşitli kereler gördüğü tedaviler bir işe yaramamıştı. Neredeyse ellerini kullanamaz hale gelmişti. Bir kalemi bile zor tutuyordu.
Ama şimdi bisiklet bile kullanıyor IBM çalışanı Mustacevic. Uzun yürüyüşlere çıkıyor, elbiselerini kimsenin yardımı olmadan giyebiliyor.
Peki, arada ne oldu? Mustacevic büyük oranda nasıl iyileşti? Yeni bir ilaç mı bulunmuştu?
İlaç değil ama ABD'li sinir cerrahı, araştırmacı Dr. Kevin Tracey'nin bulduğu çığır açıcı bir tedavi yöntemiydi, bu hayret verici iyileşmeyi sağlayan.
Tıp dünyası yakın dönemlere kadar sinir sistemi ile bağışıklık sistemi arasında bir bağ bulunmadığını düşünüyordu. Beynimiz vagus siniri aracılığıyla organlara emirler göndererek hareket etmelerini sağlıyordu. Ancak bağışıklık sisteminin hücreleri ile o sinirler arasında bir bağ yoktu.
Yıllar süren çalışmalardan sonra Dr. Kevin Tracey (57) bambaşka bir iddia attı ortaya:
"Hayır! Sinirler ile bağışıklık sistemi arasında bağlantı var. Eğer sisteme doğru sinyaller verdirebilirsek, vücudun kendini tamir etmesini sağlayabiliriz. Yapmamız gereken beynin elektrik dilini öğrenerek, sinyalleri yeniden programlamak..."
Beynin, çok düşük elektrik sinyalleriyle organlarımızı idare ettiği zaten biliniyor. Bazı bozuklukları düzeltmek için "çipler" epeydir kullanılıyor.
Ancak bunlar, organların hareketleriyle ilgili. Romatoid artrit gibi, sahibine ihanet eden bağışıklık sisteminin yarattığı iltihaplı bir hastalık için, bu yöntem hiç kullanılmamıştı.

Sırada kanser var

Yöntemi geliştirmek ve piyasaya sürmek için SetPoint Medical şirketini kuran Dr. Tracey ve arkadaşları çok iddialı konuşuyor:
"Beyin sinyallerinin yeniden programlanması yöntemi, ilaçların yerini alacak" diyorlar: "Sinir sistemine yerleştireceğimiz elektronik cihazla, MS ve kanser gibi zorlu hastalıkları da iyileştirebileceğiz."
Tabii daha yolun başındalar. En başarılı vakalarda bile henüz yüzde yüz iyileşme sağlanmış değil. Niye?
Çünkü bedenin mesaj sistemi çok karmaşık... Hangi hastalık için, tam olarak ne miktarda elektrik, hangi aralıklarla gönderilmeli? Bulmak için çok emek ve çok para gerekiyor.
Ancak bioelectronics adı verilen bu yeni alana, dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan GlaxoSmithKline yatırım yapmaya başladı bile. (Tünelin sonundaki ışığı görmüş olmalılar.)
"Yeni olduğu söyleniyor ama bu yöntem bize akupunkturu çağrıştırdı" mı diyorsunuz? Haklısınız. Çinlilerin binlerce yılda geliştirdiği akupunktur da, vücudun uygun yerlerine iğneler batırarak (yani mesaj akışını düzenleyerek) hastayı iyileştirmeyi amaçlıyor.
Tabii arada önemli bir fark var: Geleneksel tıp gözleme ve deneme- yanılmaya dayanırken... Modern tıp molekül düzeyine kadar inerek, neden-sonuç ilişkisini de ortaya koyuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA