Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Robotlara öldürme yetkisi vermeli mi?

Gelecek cumartesi Bremen ile yapacağımız maçı iple çekiyorum...
Bu sözümü duyan futbol meraklıları şaşıracak, "Werder Bremen ile hangi Türk takımı karşılaşacak; biz böyle bir maç bilmiyoruz" diyeceklerdir.
Efendim, karşılaşma Bremen Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi arasında oynanacak. Ama Rahmi Koç Müzesi'ndeki maçta sahaya insanlar değil robotlar çıkacak.
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka Laboratuvarı çıkışlı robot futbol takımı Cerberus ile Bremen Üniversitesi'nin takımı B-Human, 27 Eylül günü karşılaşacak. Saat 14.00'te başlayan etkinlik 17.00'ye kadar sürecek.
Dün burada "Gelecek artık eskisi gibi değil" dedik ya... İşte size bir örnek daha:
Belki de önümüzdeki yıllarda Profesyonel Robot Futbolu Ligleri kurulacak...
Robot futbolcular, aynı insanlar gibi takımdan takıma transfer olacak...
Çocuklara, büyüğünce ne olmak istedikleri sorulduğunda, "En iyi robot futbolcuyu ben yapacağım" diyecekler... Çünkü yetenekli robotfutbolcular sahiplerine iyi para kazandıracak...

Gelecek çoktan geldi

En önemli bilim kurgu yazarlarından William Gibson, "Gelecek çoktan geldi ancak eşit dağıtılmadı" der.
Bizim Türkiye'deki tartışma konularımızın çoğu, geçen yüzyıldan kalma.
Bilimde ve teknolojide ileriye gitmiş ülkelerde ise bambaşka konular, mesela "Katil Robotlar" tartışılıyor. "Katil" dediğime bakmayın, kastedilen 007 James Bond gibi "öldürme yetkisi" olan robotlar... Samsung firması 10 yıldır SGRA1 isimli güvenlik robotunu geliştiriyor.
Şu sıralar 350 bin dolara mal olan bu arkadaşın, Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede, nöbetçi olarak kullanılması düşünülüyor.
SGR-A1 hareket ve sıcaklık gibi değişkenleri algılayan cihazlarla donatılmış bir robot. Küçük çaplı bir topu ve güçlü bir makineli tüfeği var. 3 kilometre ötedeki canlıyı öldürebiliyor. "Robocop" filmini hatırlar mısınız? Hani orada zıvanadan çıkarak, çoluk çocuk dahil, hareket eden her şeye ateş eden bir güvenlik robotu vardı. Aynısının olmayacağı ne malum? Velhasıl yukarıda sözünü ettiğim tartışma boşuna değil.

Kim takar yasayı?

Bilim kurgunun büyük dahisi Isaac Asimov, bu ihtimali bertaraf etmek için, üç maddeden oluşan Robot Yasası'nı yazmıştı:
1) Bir robot, hareket ederek veya hareketsiz kalarak, insana herhangi bir zarar veremez.
2) Bir robot, yukarıdaki maddeyle çelişmediği sürece insanların emirlerini uygulamak zorundadır.
3) Bir robot, ilk iki maddeyle çelişmemek kaydıyla, kendi varlığını korumalıdır.
Halbuki çiğ süt emmiş olan insanoğlu; Asimovmuş, Robot Yasası'ymış filan takmıyor.
Robotları bizzat kullanarak sorumluluk almayı dahi zahmet olarak görüyor. İstiyor ki öldürme yetkisi de dahil, robotu bir kere programlasın, sonra keyfine baksın.
Bu kadar karamsar konuştuğuma bakmayın.
Toplam bütçenin çok daha azı ayrılıyor olsa da, insanları yaşatmak veya tehlikeden kurtarmak için de robotlar tasarlanıyor ve kullanılıyor. Cerberus'u yapan arkadaşlar, hayata atıldıklarında bakalım hangisini tercih edecek:
Öldürmeyi mi, yaşatmayı mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA