Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

O bir 'poliglot' idi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya attığı tezler ve yol verdiği tartışmalar sayesinde insanlar birçok yeni şey öğreniyor. Örneğin Amerika kıstasını "Avrupa namına" keşfeden Cenevizli seyyah Kristof Kolomb'un (1451-1506) aynı zamanda bir poliglot (polyglot) olduğunu biliyor muydunuz?
Birçok farklı dili konuşabilen insanlara poliglot (çok-lisanlı) deniyor. Aslında birçok seyyah çok lisanlıdır. Dünyayı gezerken farklı dilleri öğrenirler.
Kolomb'un durumu ise ilk bakışta gayet çarpıcı. Plinius'un coğrafya kitabından pasajları notlarına kopyalamış. Yani Erken İtalyancayı anlıyor... Ama yer adlarını Portekizce yazmayı tercih ediyor... Resmi yazışmalarda Kastilya İspanyolcası kullanıyor... Seyahatlerini kaydettiği günlüğünü Latince tutuyor... Günlüğün bir de gizli kopyası var ki onu da Yunanca yazıyor... Abraham Zacuto'nun Astronomi Tabloları'nı anlayacak ve kullanacak kadar İbranice biliyor... Fransızca konuşuyor... Arapçaya gündelik ilişkileri yürütecek kadar vakıf.
Şaşırtıcı mı? Aslında değil. Ticaretin gücü bu! Çalışma bölgesi Akdeniz olan denizcilerin çoğu bu dilleri konuşabiliyor. Ayrıca o dönemde ülkeler arasında şimdiki gibi vize engelleri olmadığını düşünürsek... Kolomb'un poliglotluğuna normal bile denebilir. Yine de zeki ve akıllı bir insan olduğu muhakkak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA