Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Susturma tekniği

Bu cümle kalıbını sıkça duyar olduk: "Niye karşı çıkıyorsun; sen (...) değil misin?" Parantezin içindeki boşluğa arzu ettiğiniz kimliği yazabilirsiniz.
Aslında eskiden de vardı bu laf. Bir kişiyi, kendileri gibi düşünmeye veya itiraz etmesini engellemeye çalışanlar kullanırdı.
Diyelim ki 19 Mayıs törenlerini eleştirdiniz. Hemen birisi çıkar, "Sen Atatürkçü değil misin" derdi. Tabii bunun en sık karşılaşılan şekli ise Türklüğü kullanırdı: "Sen Türk değil misin?"
Mantık şöyle çalışıyor: Adam Türkçü ya... O halde savunduğu politikalar Türkiye'nin ve Türklerin yararınadır. (Eminim aynı çarpık mantığı Kürt milliyetçileri de güdüyordur!)
Halbuki böyle bir zorunlu ilişki bulunmuyor. Alman milletini herhalde tarihindeki en büyük yıkıma sürükleyen kişi, Almancılığın önde gideni olan Hitler'dir.
Konu değişse de kalıp aynı kalıyor: "Niye iki tane çakmadın; sen erkek değil misin?"
Ülkede genel bir İslami hava esiyor ya... Sırtını dine dayayan fırsatçılar çoğaldı: "Sen Müslüman değil misin" deyip duruyorlar.
Bu tavır, düşünceyi teke indirger. Alternatif yolları görmemizi engeller. Yanılıyor muyum?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA