Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Noel mi, Yeni Yıl mı? (2)

Önce anılar... Gençken bir ara İstiklal Caddesi'ndeki Sent Antuan Katolik kilisesine takılmış... Üst üste birkaç yıl, 24 Aralık gecesi Noel ayinini izlemiştik arkadaşlarla.
Hıristiyanlıkla bir alakamız yoktu. Temel dürtümüz meraktı. Tabii bir de eksantriklik olsun diye giderdik. Orada olmayan arkadaşlara ertesi gün anlatacak hikâyemiz olurdu... (Unutmayın ki internetsiz ve cep telefonsuz bir devirden söz ediyorum.)
Yol yordam bilmiyorduk. Gürültü yaptığımız için birkaç kez uyarılmıştık. Ayinlerin birinde fakir bir aile görünce şaşırmıştım. Acaba niye? Herhalde şık giyimli Hıristiyanların çokluğu ve kilisenin görkemi karşısında tezat oluşturdukları için...
Bir arkadaş mum yakmıştı. Bir başka arkadaş Hıristiyan taklidi yaparak cemaatin arasına karışmış, ancak "Haç çıkarma" işaretini ters yapınca yakalanmıştı.
Bugünden bakınca kilise yönetiminin gayet hoşgörülü davranmış olduğunu anlıyorum. Geçen gün, "Yılbaşı tartışması yakında başlar" demiştim ya... Ohooo, meğer afişi bile çıkmış!
Levent'teki bir alt geçitte gördüm: Birtakım İslamcılar, "Siz hiç Kurban Bayramını kutlayan Hıristiyan gördünüz mü" diye soran bir afiş yapıştırmıştı.

Uydurmayın!

Görsel malzeme olarak aksakallı Noel Baba'nın eşlik ettiği afiş, şu cümle ile bitiyordu: "Biz Hıristiyan bayramını kutlayan Müslüman gördük."
"Çoğu"İslamcının bilgi fıkdanı olduğunun, klişelerle düşündüğünün farkındaydım... Ancak çok da önemli değildi, çünkü insan öğrenir; yeter ki istesin... Öte yandan söz konusu zevatın aynı zamanda palavracı olduğunu son üç-dört yılda üzülerek öğrendim.
İki karışlık afişte döndürülen şu fırıldağa bakın: Evet, Kurban Bayramını kutlayan Hıristiyan görmedik ama Noel'i kutlayan Müslüman da görmedik.
Noel'i, yani Hz. İsa'nın 25 Aralık'ta olduğu kabul edilen doğumunu kutlayan bir Müslüman'a ben hayatımda rastlamadım.
Yukarıda anlattığım anıyı dikkatlice okuyun: Noel Bayramını kutladığımız filan yoktu. Sadece eğleniyorduk. Müslümanlar Yeni Yılın gelişini kutluyor: Makul düşünceli milyarlarca insanla birlikte 31 Aralık gecesi yapıyorlar bunu... Yeni Yılın onlar için Sevgililer Günü'nden, Anneler Günü'nden, Babalar Günü'nden çok da farkı yok.
Gidin plastikten çam ağacını süslemiş herhangi bir Müslüman'a sorun: "Neyi kutluyorsunuz?" Cevap değişmez: "Yeni yılın gelişini..." Biri bile "İsa'nın doğumunu kutluyorum" demeyecektir.

Korkuları aşmak gerek

Soracaksınız: Peki bu Noel Baba figürleri filan nereden çıkıyor? Onun bir nedeni takvim farkı...
Esas neden ise... Yüzyıllar boyunca Müslümanların eğlenmesini engellemeye çalışan; kaş çatarak, parmak sallayarak, insanları cehennem ateşiyle korkutarak, "Gülme, şaka yapma, dans etme" diyen tutucu zihniyet. (Yahu bunlar doğum günlerinin kutlanmasına bile karşı!)
Orta sınıfın büyümesi ve küreselleşme sonucu insanlar biraz rahatladığında, dünyayla birlikte yeni yılı kutlamak istediler... Ancak ortada bu arzuya eşlik edecek ne bir şarkı, ne bir simge, ne de bir renk vardı.
Noel Baba figürleri, çam ağaçları ve "Jingle Bells" şarkıları işte bu nedenle dolaşımda. Onların yerine koyacak bir şeyler çıkaramadık henüz. Olay bu...
Not: Bence plastik çam ağaçları kalabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA