Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Yine Noel meselesi

Haberi görünce internete baktım. Bir sürü fotoğraf var. Kızlı erkekli İslamcı gençler pankart açmış: "Müslüman, Noel Kutlamaz" yazıyor.
Gülünç bir slogan... Şu yaşıma geldim, "Müslümanım" diyen herhangi bir kişinin, Noel'i kutladığını görmedim. Aslında "Yahudiyim" ya da "Budistim" diyeni de görmedim Noel'i kutlarken.
Zaten niye kutlasınlar? "Noel" dediğimiz olay İsa Peygamberin doğumu. O da 24 Aralık akşamı kiliselerde yapılan ayinlerle başlıyor ve 25 Aralık günü sürüyor. Üstelik bazı Ortodoks kiliseleri onu da yapmıyor, 6 Ocak'ta kutluyor.
Olan şu: İnansın-inanmasın milyarlarca insan, 31 Aralık akşamı yeni yılın gelişini kutluyor. Hem eğlenmeye bahane, hem de umut gecesi.
"Peki ya Noel Baba ne oluyor" diyeceksiniz. O da aslında Alışveriş Babası.
Olayın dini kökeni kimsenin umurunda değil.
Geçen akşam İstiklal Caddesi'ndeydik. Yürürken kendimizi Sent Antuan kilisesinin önünde bulduk. Bahçesine girdik. Sol tarafta İsa'nın doğumunu simgeleyen bir sahne-vitrin kurmuşlar.
Ama o da ne? Meryem'in üstünde koyu kavuniçi renginde, pislenmiş bir şeyler vardı. Vitrinin dışında, sol tarafta ise patlamış bir deniz botu duruyordu. Hani çocukların denizde oynadığı türden... İlk bakışta komik bir görüntüydü.
Bir görevliye sordum: Meğer Suriye'den göç ederken canını zor kurtaran Hıristiyan aileler getirip bırakmış can yeleğini ve botu.
Böylece 2015 yıl önce "insanlığı kurtarmaya geldiğine inandıkları" Hz. İsa ile göçmenlerin kurtulması arasında bağ kurmuşlar.
Yüzümdeki gülümseme, yerini çaresizlik ifadesine bıraktı o anda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA