Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Hangi üst akıl?

Son yıllarda üst akıl veya büyük akıl şeklinde kullanılan bir tabir var. Bu sözle neyin kastedildiğini biliyoruz: ABD...
Bazıları bu aklın, yani ABD'nin, terör örgütleri vasıtasıyla Orta Doğu'yu organize ettiğini söylüyor. Makul gibi gözükse de, stratejik açıdan yanlış bir değerlendirme bu...
Rusya'nın askeri gücüyle bizzat yer aldığı bir coğrafyayı, piyadesini dahi getirmemiş bir ABD, tek başına organize edemez.
Peki, ne olur? İngiltere ile Fransa'nın 100 yıl önce yaptığı gibi, kapalı kapılar ardında birlikte kararlar alabilir, bölgeyi kendi çıkarlarına uygun nüfuz alanlarına bölebilirler. Ancak böyle bir durumda, bir değil, birkaç akıldan söz etmek gerekir.
Dahası var: ABD, Türkiye, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan gibi ülkeleri... Rusya ise İran'ı ve Irak Merkezi Hükümeti'ni hesaba katmayan bir anlaşma yapmaz. Çünkü ikisi de, mutabakat seviyesi yüksek olmayan bir barışın, daha sonra başlarını ağrıtacağını bilir. (Unutmadan: Bir de Kürtler var denklemde.)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA