İdris Kardaş

İdris Kardaş

04 Mayıs 2018, Cuma

Rozet çıkarılınca partisiz mi olunur?

Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce; partili Cumhurbaşkanı olmaz diye başladılar söze. CHP'nin, özellikle tekrar yazayım, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını açıkladıkları salonda yaptılar bu konuşmayı.

Televizyonda alt yazıda şöyle yazıyordu o sırada: CHP'nin adayı, Muharrem İnce.

Bu sözün hemen altında da İnce'nin konuşmasından bir cümleyi alıntılamıştı televizyon kanalı: Cumhurbaşkanı partisiz olur.

Bir CHP'li demişti ya hani, adayımızı açıklayınca çıldıracaksınız. Haklıymış, böylesine bir paradoks ile karşı karşıya kalacağımızı düşünmemiştik.

15 yaşında sokakta CHP afişleri asmaya başlamış, 39 yıl CHP'nin parti rozetini takmış, CHP genel başkanı adayı olarak defalarca yarışmış bir siyasetçi bir anda CHP rozetini çıkarınca partisiz mi olmuş oluyor?

Madem partisiz Cumhurbaşkanlığı konusu bu kadar kritik sizin için, o halde neden 100 bin imza ile değil de, CHP'nin adayı olarak ortaya çıktınız?

CHP genel başkanlığı, Cumhurbaşkanlığından önemli mi?

Bu sorunun cevabını bugün aldık sonunda.

Kılıçdaroğlu kendisi aday olmayarak Cumhurbaşkanlığı'nı yani ülkeyi yönetmeyi CHP genel başkanlığına tercih etti.

Ama aynı zamanda, CHP genel başkanlığını vermediği birini Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Demek ki; CHP için CHP genel başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı'ndan çok daha önemli bir makam.

Demek ki; CHP'yi yönetmek ülkeyi yönetmekten çok daha cazip onlar için.

CHP bu insanlar için bu kadar önemliyken, 39 yıllık rozeti çıkarınca bir anda partisiz mi olacak Muharrem İnce?

Tam bu noktada en iyisi dürüst olmak. Partili Cumhurbaşkanlığı, fiili olan bir durumun dürüst bir şekilde yazılı hale gelmesinden başka bir şey değildir. Seçmeni, vatandaşı artık aldatmanın doğru olmadığının kabulüdür.

Cumhurbaşkanlığı makamı, Meclis tarafından seçildiği zamanlarda bile, yani tarafsız olunabilecek zamanlarda bile partilerden, siyasi görüşlerden azade olmadı hiç bir zaman.

Ne Atatürk, ne İnönü, ne Bayar, ne Demirel, ne Özal partisiz Cumhurbaşkanı değillerdi.

Meseleyi dürüst bir zemine oturttu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Bu sayede kimseyi kandırmadan açıkça oy isteyecek siyasetçiler.

Ama buna direnen CHP'liler hariç. Onlar hala insanların gözünün içine baka baka yalan söylemeyi, onları aldatmayı tercih ediyorlar. Partisiz birinin ülkeyi yönetebileceğini söyleyip oy toplamaya çalışıyorlar. 39 yıllık rozet çıkarılınca, bir dakika içinde partisiz olunabileceği çocukların bile gülüp geçeceği bir konuyken biz oturup ciddi ciddi tartışıyoruz işte.

SON DAKİKA