Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEKTEBİN ALAYLISI BERAT ALBAYRAK

Dinamik ekonomi vizyonu

Geçtiğimiz hafta ekonomik ve siyasi gündem çok yoğun gelişmelere sahne oldu. Artık toplumun tüm paydaşları tarafından yüksek sesle dile getirilen faizin düşürülmesi konusundan yeni ekonomik düzenlemelere kadar pek çok konuda atılması düşünülen yeni adımlar tartışıldı.
Kamunun kuracağı katılım bankaları konusunda da bazı gelişmeler oldu. Ziraat Bankası'nın kuracağı katılım bankası hazırlıklarında son aşamaya gelinirken, Vakıflar Genel Müdürlüğü sahipliğinde kurulacak Vakıf Katılım Bankası'nın yol haritası netleşmeye başladı.
Halk Katılım Bankası'nın sahiplik konusu da ayrıca önemli. Aslında hazinenin tam hisse sahipliğinde bu konunun neticeye bağlanması kamu menfaati açısından en doğrusu. Dolayısıyla siyasi irade ve bürokrasinin bu minvalde bir planlamayla hareket etmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Rant vergisi özelindeki konuşulanlar özellikle inşaat sektörü noktasında çok soğuk rüzgârlar estirdi. İnşaat sektörü, 13 yıllık Ak Parti iktidarının lokomotif sektörü olması, büyüme ve istihdama en büyük katkıyı yapması hasebiyle, Türkiye için en çok öneme sahip sektörlerin başında geliyor.
Burada iktidarın, alınması düşünülen kararların sektöre ve ekonomiye olumsuz etkisi olmayacağını daha dikkatli bir şekilde açıklaması ve bir kısım medyanın manipülatif yorum ve söylemleriyle kamuoyunu yanlış yönlendirmelerine fırsat vermemesi gerekmektedir.
İsviçre'nin kendi para birimi üzerinde yaptığı kritik hamlelerden, ABD'nin son iki yıldır sakız gibi çiğneyip artık yılan hikâyesine dönen faiz artırımı konusundaki adımların ne kadar Rusya ile ilişkili olduğuna, Çin ve gelişmekte olan ülkelerin piyasalar özelinde yaşanabilecek dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlere kadar, küresel resimde ülkeler ve kurumları dinamik ve stratejik bir siyaset izliyor.
Tüm bu yaşananlar ışığında, ülke olarak ekonomi politikaları konusunda çok yoğun bir gündemle karşı karşıya olduğumuzdan, tüm ilgili kesimlerin her zamankinden daha dikkatli, sağduyulu ve akıllı olması gerektiğini düşünüyoruz.
Not: Karşılama törenlerinden, karikatür özgürlüğü saçmalığına kadar, son bir hafta bayağı bir gürültü koptu. Herkese her şeyi anlatmaya çalışmak genelde abesle iştigaldir. Nitekim herkesin her şeyi anlaması beklenemez. Hele de ömrünü kendi medeniyet birikimine karşı büyük bir aşağılık kompleksi ve başka toplumların kültür birikimine yönelik bir öykünme ile geçirmiş olan sözde seçkinlerin... Onun için bu ülkenin büyük çoğunluğunu temsil eden ahlak ve vicdan sahibi evlatları bu büyük yürüyüşte moralini bozmadan keyifle ve kararlılıkla yoluna devam etmelidir. Bizim medeniyet tarihimiz çok kültürlülüğün, hoşgörünün, tevazuun, estetiğin en üstün örneklerine şahitlik etmiştir ve inanıyoruz ki çağımız toplumlarının bu mirastan alacağı hisse oldukça büyüktür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA