Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

İsmet'in nur yüzü

İngilizler beş sterlinlik banknotun tasarımını 2016 yılında değiştiriyorlarmış, önde elbette gene kraliçe ama arkada Sir Winston Churchill olacak... Şu anda beşliklerde Elizabeth Fry adında alakasız bir kadın var (hayırsevermiş)...
Tartışma çıkmış. Churchill'e itiraz edilmiş.
Neden? Churchill'in resmi bizim 200 liralıkların Yunus Emre'si gibi uydurma değil ki! (Yunus Emre'nin gerçek görüntüsünü bulup getirene bir yıllık maaşımı hibe edeceğim.)
Üstelik Churchill, gelmiş geçmiş en büyük başbakanları sayılıyor.
Efendim savaşta yenilen Almanlar ve Japonlar, özellikle İngiltere'ye gezmeye giden Alman ve Japon turistleri, ceplerinde onun resmini taşımaktan "rencide" olabilirlermiş!...
Yahu şu avroların üstüne de Merzifonlu'yu yenen Prens Eugen'in resmini bassalar da bize bir miktar dağıtsalar, biz de biraz rencide olsak, Nasreddin Hoca'nın "ver şu kaşığı da biraz da biz ölelim" dediği gibi...
Aynı mantıkla bizim de paralardan Atatürk resmini kaldırmamız mı gerekir?
Yunanlı turistler fena halde rencide olabilirler de, o bakımdan...
Lafın nereye geleceğini anladınız: İnönü'nün paralardan Atatürk'ü kaldırması meselesi... Mükemmel bayram konusu.
O kadar ki, kalıpları hazır ve basılmak üzere olan kahverengi 100 liralardan (nümizmat argosunda "çikolata" olarak bilinir) Atatürk resmini alelacele kazıtmış, yerine kendi resmini koydurmuştu.
Bunu, kavgalı olduğu ve barışamadan kaybettiği, kendisini başbakanlıktan kovmuş, evet resmen kovmuş Ata'ya gıcıklık olsun diye mi yapıyordu? İntikam mı alıyordu?
Büyük gazeteci Oktay Ekşi Beyefendi Hazretleri bunu bir tarihte kendisine sormuş. (Beyefendi eskiden yazı yazardı, şimdi meclisteki CHP sıralarında koltuk ısıtıyor ve maaş alıyor. Tayyip Erdoğan'a ettiği ağır hakaretlerle ünlüdür.)
Meğerse Milli Şefimiz, "devletin sürdüğünü, devletteki devamlılığı göstermek için" paralardan Atatürk'ü kaldırıp kendi nur yüzünü koymuşmuş!
İnönü böyle yaptığına göre "mubah" sayıyorlar, ya Celal Bayar da aynı şeyi yapsaydı?
"Çankaya el değiştirmiş olabilir ama devlet aynen devam ediyor" diyerek paralardan İnönü'nün resmini kaldırtıp kendi resmini koydursaydı?
Beyefendi hazretleri o tarihte çiçeği burnunda genç bir gazeteci olarak ne tür bir kıyamet koparırlardı acaba?
Bayar ve Menderes paralardan İnönü'yü kaldırdılar ve yerine kendi resimlerini... koymadılar, gene Atatürk'ü koydular. İade ettiler. Menderes bununla da yetinmedi, Atatürk'ü Koruma Kanunu'nu çıkardı, Bayar onayladı.
"Karşıdevrimci" oldukları için herhalde...
Bakınız 2007 yılında gene önemli bir "Çankaya değişikliği" gerçekleşti.
İmdi... Abdullah Gül paralardan Atatürk'ü kaldırıp kendi resmini koydursa polise taş mı atarsınız, Molotof kokteyli mi? Sapan mı kullanırsınız, mancınık mı?
O başka... İnönü yapabilir çünkü "sizdendir".
Peki, diyelim darbe oldu, sizin Çetin Doğan yeni bir büyük kurtarıcı sıfatıyla gitti Çankaya'ya oturdu, hem de bir daha inmemek üzere.
Paralara kendi resmini bastırabilir mi?
Difficult question... Çözemezsiniz, kafacığınızı zorlamayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA