Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Nişanda keramet

Bir "devlet nişanı" varmış, bir de "cumhuriyet nişanı" varmış, bir de "liyakat nişanı"...
Devlet nişanı ayrı, cumhuriyet nişanı ayrı ha!...
Yani birincisi icabında Osmanlı adına da mı verilebiliyor?
Oldu olacak bir de "hükümet nişanı" ihdas edin, arkadan bakanlıklar gelsin...
"Nasıl olsa bize düşmez" diye konuyla hiç ilgilenmemiştim, üzülmeye gerek yokmuş, yalnızca yabancılara verilirmiş. Devlet nişanı daha ziyade devlet başkanlarına, bunun cumhuriyet türü de daha ziyade başbakanlara falan.
Dün gazetelerde resimleri yayınlandı, ilk kez görüyorum, baktım, hepsi kofti.
Yani "dizayn olarak" demek istiyorum.
Paris'te, ünlü Palais-Royal bahçesinin üç bir yanında yer alan minik dükkânlarda bunların benzerlerini üç-beş avroya satıyorlar, git bir kutu dolusu topla.
Yabancılara veriyorlarmış da hangi yabancılara veriyorlarmış? Bize bir hizmeti dokunan, bir "yararlılığı" gözlenen yabancılara mı? Örneğin deprem yaralarımızı sarmaya koşan ve burada ölüp giden o kahraman Japon doktor Atsushi Miyazaki'ye falan mı?
Yok efendim, "kıyak yapmak istediğimiz" yabancı devlet adamlarına. Ara sıra da adını sanını kimsenin bilmediği bazı yabancı "Türkolog"lara falan. Yerli Türkolog da üç otuz para maaş alır devlet üniversitesinden.
Geçen gün de Norveç Kralı'na vermişler. Kralın bize ne hayrı dokunmuş, vizeyi falan mı kaldırmış?
O da Abdullah Gül'e "Ermiş Olaf" nişanı vermiş...
Al Gül'üm, ver Harald'ım...
"Geleneksel Türk-Norveç dostluğu" falan filan. Böyle bir dostluktan hiç haberimiz olmamıştı doğrusu.
Olabilir. Üzerinde durup da uzun uzun yorumlanacak bir mesele değil. Halkı hiçbir şekilde ilgilendirmiyor. Diplomasi budur, bir gereksiz saçmalıklar yatağı.
Lakin İstanbul sermayesinin yayın organında gene büyük mesele oldu. CHP de meclis gündemine getirmiş.
Çünkü efendim, nişanlar şimdi yeniden dizayn edilmiş ve üzerlerinden TC ibaresi de kaldırılmış, Atatürk kabartması da!
Vay gerici iktidar, gördünüz mü neler yapıyor? "Ata ve TC atıldı" diyor gazete, hain iktidar Ata'yı atıyor, memleket elden gitmiş.
Çünkü Norveç Kralı yarın öbür gün kraliçe Sonja'ya dönüp sorabilir: Hanım, ben bunu hangi devletten almıştım yahu?... Gerçi üzerinde ay-yıldız var ama önderlerinin resmi olmayınca devleti bilemedim... Obama'ya söyleyeyim de o da madalyalarının üstüne George Washington'u koysun, kafamız karışmasın... Peki biz kimi koyacağız, Viking reisi Einar'ı mı?... Filminde Kirk Douglas oynuyordu, onu koysak olur mu?...
Eh, Mustafa Sarıgül'den bütün ittirmelere rağmen seçime dört ay kala hâlâ bir "pilan, poroğram ve puroce" çıkamayınca neye sarsın Sarıgül basını? Bunlarla uğraşacak tabii.
Amaç bağcı dövmek olunca, laf kıtlığında asma budamak da kaçınılmazdır.
Siz en iyisi gidip Marmaray'ın düğmesine basa basa yalama yapın, sonra "bu ne rezalet" diye de yazarsınız ne güzel.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA