Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Bunlar da var

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi diye bir parti varmış, bu tür irili ufaklı sol partileri hep birbirine karıştırdığım için önce bilemedim, Google'a baktım.
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi... Yani diğer sosyalist partiler ve işçi partileri devrimci değiller, bunu demeye getiriyor!
Bu parti Wikipedia'da "Troçkist" olarak geçiyor.
Yüzde kaç oy alır diye merak edecektim edemedim, hiçbir seçime katılmamış. Oy falan almaya gerek görmüyor.
Ülkemizde bir de Troçkist parti bulunması sevindiricidir. Daha başka çeşitlemeler de isteriz, Napolyoncu Parti falan... Yerli olması yeğlenirse, birbiriyle fraksiyon çatışmasına girecek "Abdülmecid'ci parti" ve "Abdülaziz'ci parti" gibi hoşluklar da sergilenebilir.
Troçkist... Yani tek bir ülkede sosyalizmle yetinmeyecek, dünya devrimini amaçlayacak, üstelik bütün dünyayı durmak bilmez bir "sürekli devrim" sürecinde tutacak... Ama bu arada hiçbir seçime de katılmayacak.
Peki o devrim nasıl yapılacak? Neyle yapılacak?
Ne bileyim ben, Leon Davidoviç bilir.
Belki de kızıl bahriyeliler günün birinde Kışlık Saray'ı topa tutacaklar ama Ankara'da deniz yok. İstanbul'da saray var, hem de deniz kenarında, fakat topa tutmaya gerek yok, otuz liraya bilet alıp giriyorsun.
Bu partinin eski genel başkanı Doğan Tarkan önceki gün vefat etti. Hiç olmazsa ölümüyle muhalif basında kendisinin ve partisinin adını geçirdi. Allah rahmet eylesin.
Tarkan'ın döneminde DSİP, "yetmez ama evet" felsefesindeymiş. Yani, kerhen de olsa AKP yönetimine ılık bakıyormuş...
Tuhaf bir örgüt bu, 1995 seçimlerinde "oylar CHP'ye" çağrısı yapmış fakat 28 Şubat'ı da darbe olarak nitelemekten geri durmamış... Küresel kapitalizme karşı çıkıyor, elbette nükleer santral da istemiyor, köprü de, havaalanı da...
Hep merak ederim, insanlar hayatlarını niçin vehimlere kurban ederler?
Yani, Troçki'nin ölümünden yetmiş üç yıl sonra Troçkist...
Solun siyaset dükkânında çeşit olsun, elbette Plehanov'cuları, Buharin'cileri, Zinoviev'cileri, Kamenev'cileri de isteriz.
Sonra Don Felipe'ciler ve Don Carlos'cular, York ve Lancaster yanlıları, hatta Bourbon'cular ve Orleans'cılar da ortaya çıkarlar belki. Şehzade Mehmet'e karşı İsa Çelebi ve Süleyman Çelebi taraftarları neredeler? Ne yani, artık bir Ecevit'i olmayan ülkede Ecevitçi parti bile yok mu?
Yakınları, Doğan Tarkan'ın "devrimci gibi yaşayıp devrimci gibi öldüğünü" söylüyorlar.
Nasıl devrimci gibi öldüğünü merak ettim. Faşist kurşunlarına mı kurban gitmiş, yoksa POUM partisinin lideri Andres Nin gibi Stalin'in NKVD ajanlarının elinde işkenceyle mi can vermiş?
Taksim metrosunun girişinde kalp krizi geçirmiş.
Ama partinin genel merkezine gidiyormuş. Hac yolunda ölürsen cennete gittiğin gibi, parti yolunda ölürsen de devrimci şekilde ölmüş sayılıyorsun.
Tüh... Mayıs ayında olsaydı muhalif basın belki "Tayyip öldürdü" diye yuttururdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA