Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Simit Sarayı da yıkılsın bari

Anayasa'da "cumhurbaşkanının oturacağı yer" hakkında hiçbir madde, hiçbir kayıt, hiçbir kural yoktur. Erdoğan Beştepe Külliyesi'ni yaptırırken Anayasa'ya aykırı davranmamıştır yani. Bugüne kadar hiçbir anayasamızda da böyle bir kayıt olmamıştır.
Cumhurbaşkanı Çankaya'da da oturabilir, Sıhhiye'de de, Aşağı Ayrancı'da da.
Kaldı ki Anayasa'da cumhurbaşkanının "oturacağı şehir" hakkında da hiçbir madde yoktur! Yani, "başkent Ankara olduğuna göre orada otursa gerektir" düşüncesi, bir alışkanlıktan, bir gelenekten, bir "mülahazadan" ibarettir.
İlle her zaman Ankara'da bulunması gerekiyorsa, Huber Köşkü'ne geçmek suç sayılmalıydı.
O zaman Yalova da, Florya da, Dolmabahçe de başka türlü bir tartışmaya açılabilirdi tabii!...
Ezcümle, cumhurbaşkanı isterse Atatürk Orman Çiftliği'ne lojman yaptırır oturur. Onun yerine gelen bir başka cumhurbaşkanı da isterse Gölbaşı'na yerleşir. Daha bir başkası Haymana'yı tercih edebilir.
Eh, bu lojman da "assubay lojmanlarından" azıcık farklı olacaktır tabiatıyla...
Cumhurbaşkanının yakın zamana kadar Çankaya'da oturmuş olması yalnızca bir "teamülden" ibarettir. Atatürk orada oturmuş olduğu için. Kaldı ki, orman çiftliğini kuran rahmetli babam mıydı?
Çankaya "kutsal bir yer" değildir. (Bu tür yerler dokununca kutsallık kazanıyorsa niçin TBMM binasının yerini iki kere değiştirdiniz?) Kutsal olduğunu düşünüyorlarsa, İttihatçılar tehcirde yokedilmiş bir Ermeni tacirin bağ köşküne el koymaktan utanmadılar mı?
Kutsal olan köşkün "binasıysa", niçin "küçük geliyor" diye terkettiniz de yerine daha büyük ve daha fiyakalısını yaptınız?
Bu doğalsa, şimdi ondan daha da büyük ve daha da fiyakalısını yaptırana niçin kin kusuyorsunuz?
Oranın "Tayyip Bey'in evi" değil "bundan böyle gelip geçecek bütün cumhurbaşkanlarının makamı" olarak tasarlandığını niçin es geçiyorsunuz?
Niçin Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'nda yatıp kalkmasını takdirle karşılıyorsunuz da bununla saray diye dalga geçiyorsunuz? Sarayda oturmak ayıpsa bu lafın ucu nerelere gider, hiç düşündünüz mü?
CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, cumhurbaşkanlarının "başkent Ankara'nın Çankaya ilçesi, Çankaya mahallesindeki Çankaya Köşkü'nde oturmaları" için bir kanun teklifi vermiş.
Hani "kişiye özel" kanun çıkarılamazdı? Hani kimsenin yerleşme özgürlüğü kısıtlanamazdı?
Muharrem İnce, Beştepe Külliyesi'nin boşaltılarak bir "ibret müzesi" yapılmasını da istiyor. Böylece genel başkanıyla da ters düşüyor, çünkü Kılıçdaroğlu orayı Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne vereceğini söylemişti.
Sayın İnce'ye sormak isterim: İçine ne koyacaksınız?
Ek soru: Anadoluhisarı'nda açacağınız Erdal İnönü Müzesi'ne ne koyacağınızı kararlaştırdınız mı, merhumun iç çamaşırlarından başka?
Fethullah'ın sözde liberal varağına da özel soru: Akın İpek'in inşa ettiği 14 bin metrekarelik İncek Sarayı'nda kıymetli valideniz mi oturacaktı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA