Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Balık yağı kanı sulandırabilir

60 yaşındayım ve kolesterolüm yüksek. Balık yağının iyi geldiğini duydum. Balık yağı kullanabilir miyim? Balık yağının zararları var mı? K.A./Balıkesir

Balık yağının; kolesterolü ve trigliseridi (Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşeni) düşürücü etkisi vardır. Ayrıca iskelet sistemi ve kalsiyum dengesinin sağlanması konusunda da olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Balık yağı, osteoporoz tedavisinde kullanılmaktadır.

MİDE AĞRISI OLABİLİR
Ancak balık yağının, kanın pıhtılaşma sistemini bozma özelliği de vardır. Bu nedenle aspirin ya da pıhtılaşmayı etkileyen başka bir ilaç kullanan kişilerde kanama eğilimini artırabilir. Diyabeti olanlarda kan şekerini yükselterek diyabetin kontrolünü bozabilir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişiler balık yağı kullandığında karın ağrısı, ishal, mide ağrısı, reflü, midede yanma, ekşime, kaynama, şiddetli gaz ve bulantı gibi şikayetler görülebilir. Ayrıca balık kokusu gibi istenmeyen yan etkisi de vardır.

Tansiyon ilacı öksürük yapar

50 yaşındayım, 20 yıldır tansiyon ilacı kullanıyorum. Sigara içmediğim halde devamlı öksürüyorum. Tansiyon ilaçları öksürük yapar mı? H.S./Adana

Tansiyon düşürücü ilaçların birçoğu, özellikle geceleri kuru öksürük ve gıcık oluşumuna neden olabilir. Öksürüğe yol açan ilacın, aynı aileden olmayan başka bir grup tansiyon ilacı ile değiştirilmesi gerekir. Bu ilaç değişimi mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Tansiyon ilaçlarının yanı sıra bazı idrar söktürücü ilaçlar da öksürüğe neden olabilir. Çünkü birçok tansiyon ilacının içinde idrar söktürücü ilaç da bulunur. Bu durumun da göz önünde tutulması gerekiyor.

Gece nöbeti uyku düzenini bozar

44 yaşındayım, üç yıldır uykusuzluk çekiyorum. Herhangi bir stresim olmadığı halde kalitesiz ve kısa süreli uyuyorum. Bu, neden oluyor? L.U./İstanbul

Mesleği gereği gece nöbeti tutan kişilerin uyku saatlerinin bozulması, uyku düzensizliğine yol açabilir. Jetlag, yani kıtalar arası uzun süren uçak yolculukları da uykusuzluk nedenidir. Ayrıca reflü, gece terlemeleri, sırt ve boyun ağrısı ile kaşıntı da uyku düzensizliğine neden olur. Gürültü, kalabalık yatakhane, yatağın rahatsız oluşu, yatak odasının aşırı sıcak ya da soğuk olması gibi çevresel nedenler de uykusuzluğa yol açabilir. Eğer uykusuzluk devamlı bir hal aldıysa, mutlaka bir hekime ve uyku laboratuvarına başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA