Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Yeşil çayı bilinçli tüketmek gerek

Ailemde kalp hastalığı var. Yeşil çayın kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğini duydum. Yeşil çay gerçekten de kalbe faydalı mı? İ.N./Kahramanmaraş
Yeşil çayın içeriğinde; antioksidan bakımınıdan zengin kateşinler ve flavonoidler bulunur. Araştırmalar; yeşil çayın güçlü antioksidan özelliğinin, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda önemli rol oynayan oksitatif stresi gidermekte etkili olduğunu gösteriyor.

KİLO VERDİRİYOR
Yeşilçay; metabolizmayı hızlandırıp bağırsaktan yağ emilimini azaltır. Bu da kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca beyinde kognitif fonksiyonları düzelttiği, bulantı, kusma, ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili olduğu söyleniyor. Hatta baş ağrısını giderici, kanseri önleyici, terlemeyi azaltıcı etkileri olduğu bile iddia ediliyor. Japonya'da yapılan bir araştırma; yeşil çayın inme riskinin yüzde 20-30 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Bunun da yeşil çayın kan pıhtılaştırıcı etkisinden kaynaklandığı düşünülüyor.

GİZLİ MİDE KANAMASI OLABİLİR
Mide ülserim olduğu için ilaç kullanıyorum. Dışkım siyah geliyor. Ne yapmalıyım? K.Ç./Mersin
Dışkının siyah gelmesinin çeşitli sebepleri olabilir. Genellikle mide kanaması dışkının siyahlaşmasına neden olur. Ayrıca demir, bizmut gibi maddeleri içeren ilaçlar da bu duruma yol açabilir. Tabii mide ilaçları gibi bazı ilaçların da aynı etkiyi gösterdiğini belirtmeliyim. Bu nedenle öncelikle bir hekime başvurup tahliller yaptırmalısınız. Öncelikle dışkınızda gizli kan olup olmadığı araştırmalı. Bunun dışında kullandığınız ilaçları bir an önce bırakıp kan sayımı yaptırmalısınız. Eğer dışkınızda kan bulunduysa gerekli tedaviyi yaptırmak için hemen harekete geçmelisiniz.

E VİTAMİNİNİ DOĞAL YOLLARDAN ALIN
63 yaşında bir erkeğim. Cinsel bozukluklarım var. E vitamini alırsam bir yararı olur mu? Y.A./Edirne
E vitamininin zararsız olduğu düşünülür. Ancak bazı araştırmalar; tiroid bezi faaliyetinde artmaya neden olduğunu göstermiştir. Ayrıca fazla E vitamini kullanmak, kanamaya neden olabilir. Özellikle aspirin kullanan kişiler, E vitamini alırken dikkatli olmalı. Günde 1000 üniteden fazla E vitamini kullanıldığı zaman bulantı, kusma, karın ağrısı, kaslarda güçsüzlük gelişebilir. Buğday, pirinç, tavuk eti, yumurta; E vitamininden zengin gıdalardır. Daha çok bu şekilde doğal yollardan E vitamini almaya çalışabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA