Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

İnsülin ilacıyla alkol alınmamalı

"Annem 30 yıldır çeşitli diyabet ilaçları kullanıyor. Hipoglisemi tablosu nedir?"-A.H./Kayseri
Kan şekerinin 70 mg. altına düşmesi, hipoglisemi olarak kabul edilir. 50 mg.'ın altına düşmesine ağır hipoglisemi denir ve bu ölüme dahi götürebilecek kadar tehlikeli bir durumdur. Genelde diyabet hastalarının ilaçlarını almayı unutup üst üste iki kez alması, insülin dozunun fazla gelmesi, kişilerin fazla egzersiz yapması; hastalarda ağır şeker düşmelerine neden olabilir. Bazı bitkisel ürünler ve ginseng gibi bitki ilaçları kullanan diyabetliler; alkol, romatizma ilacı, aspirin kullanırken hipoglisemi nöbetleri ortaya çıkabilir. Özellikle insülin yapan diyabetlilerin alkol kullanımına dikkat etmeleri gerekir. Ağır hipoglisemi oluşabileceğinden kişiler, mutlaka doktorlarına danışmalılar. Soğuk terleme, çarpıntı, renkte solma, hatta bembeyaz olma, bulantı, kusma ve açlık hissi hipogliseminin belirtileridir. Bu şikayetlere sahip olan hastaların hekimlerine danışmaları, ilaçlarının dozunu ayarlatmaları gerekmektedir.

SPORCU İÇTİĞİNE DİKKAT ETMELİ
"22 yaşındayım. Atletizmle uğraşıyorum. Grip olduğumda burun damlası kullanmıştım. İdrarımda doping maddesi çıktı. Neden?" Y.T./İstanbul
Bu tür ilaçlarda (burun, göz, kulak damlaları, hatta grip ilaçlarında) efedrin vb. sempatomimetik dekonjestan bulunmaktadır. Bunlar aynı zamanda beyin ve kalp dokusunda uyarıcı etki göstermektedirler. Sonuçta tansiyon yükselmesi, güç artması gibi durumlar meydana gelebilir. Son derece tehlikeli olan bu durum, bu maddelerden kaynaklanır. Sporla uğraşan kişilerin, müsabakalardan bir hafta önce içinde kafein barındıran kahve bile tüketmemeleri gerekmektedir.

KAN DOPİNGİ YAPMAK YASAK!
"Son zamanlarda kan dopingi diye bir şey duyuyorum. Kan dopingi nedir?" N.E./Muğla
Eskiden kullanılan, günümüzde yasaklanmış bir yöntemdir. Kişinin, müsabakadan bir hafta kadar önce 500-600 cc kadar kanı alınır ve buzdolabında saklanır. Maçtan üç-beş saat kadar önce kan, tekrar damar yoluyla vücuda verilir. Böylece kişinin performansı artar. Ancak bu yöntem enfeksiyon ve damar tıkanıklığı riskine yol açar. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi bu yöntem, yetkililer tarafından günümüzde yasaklanmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA