Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Sık sistitin sebebi diyabet olabilir

"30 yaşındayım. 70 yaşındaki annemde 10 yıldır diyabet var. Bende de diyabet çıkabilir mi?" M.B./Ank.
Genelde ailesinde diyabet olan kişilerin diyabete genetik yatkınlıkları vardır. Ailesinde diyabet olan kişilerin genç yaşta kilo almamaları, şeker ve karbonhidrat kullanmamaları, yürüyüş ve spor aktiviteleri yapmaları, aşırı alkol tüketiminden kaçmaları, diyabetin erken yaşta çıkmasını önleyebilmektedir.

BELİRTİ OLMAYABİLİR
Genel olarak diyabet çoğu zaman tesadüfen anlaşılır. Kan şekeri 300-400 olup da hiçbir belirtisi olmayan hastalar vardır. Bu nedenle çok su içme, çok yemek yeme, çok idrara çıkma diyabet belirtisi olmakla birlikte, son zamanlarda aşırı kilo alan kişilerde, el, kol, sırt ve bel ağrıları olan kişilerde de diyabet araştırılmalıdır. Bulanık görme gibi görme bozukluğu yaşayan kişilerin de kan şekerlerine baktırmaları önerilir. Sık sistit olan kişiler, adet düzensizlikleri olan genç kızların da kan kontrolü yaptırmaları gerekmektedir.

TANSİYON HASTASI TONİK İÇMEMELİ
"15 yıldır tansiyonum var. Akşamları bir bardak tonik içiyorum. Uykusuzluğum nedendir?" M.U./İst.
Genelde tonikler içerdiği kinin maddesi sebebiyle fazla alındığında uyarıcı etkisi ortaya çıkar ve baş ağrısı, uykusuzluk gibi şikâyetlere yol açabilir.

NEFES DARLIĞI YAPABİLİR

Her akşam bir su bardağı kadar tüketilen tonik; tansiyon hastası veya koroner kalp hastası olan kişilerde, tansiyon yükselmeleri, göğüste ağrı ve nefes darlığı gibi şikâyetlere neden olabilir. Bu tür rahatsızlıkları olan ve devamlı olarak ilaç kullanan kişilerin tonik gibi meşrubatları tüketmemeleri gerekmektedir.

HASTALAR İLACI DOKTORUNA DANIŞMALI
"60 yaşındayım, beş yıldır diyabetim ve eklem ağrılarım var. Aspirin kullanabilir miyim?" K.İ./İzmir
Aspirin, diyabet ilaçlarının etkisini artırarak ciddi hipoglisemilere yol açabilir. Bu durum diğer romatizma ilaçları için de geçerlidir. Bu ilaçların, gerek karaciğerde şeker düşürücü ilacın yıkılmasına ya da parçalanmasına neden olduğu; gerekse kanda diyabet ilacının yerine proteinlere bağlanarak diyabet ilacının kanda serbest olarak dolaşmasına yol açabildiği bilinmektedir. Bu nedenle diyabetik kişilerin ağrı kesici ya da romatizma ilacı kullanırken mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA