Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Fazla oksijen dokulara zarar verir

"Evde zaman zaman oksijen tüpü kullanıyorum. Oksijen fazlalığı zararlı mı?" O.H./İstanbul
Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi bu da zararlı. Aşırı su alınması, aşırı yağlı beslenme, aşırı şekerli beslenme, aşırı tuz alımı ve tabii ki fazla oksijen solunması da vücut içinde ciddi hasarlara yol açabilir.

BOL MEYVE YİYİN
Özellikle son zamanlarda astım veya KOAH hastalarının evde oksijen tüpü kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu kişilerin fazla ve devamlı oksijen kullanmaları solunum merkezinde depresyona yol açarak, hastaların kendi doğal solunumunun bozulmasına neden olabilir. Ayrıca dokularda oksijen belirtilerinin fazlalığı, serbest radikal hasarına yol açabilir. Bu da özellikle damar sertlliği, bronşit, Alzheimer, inme, MS, Parkinson, karaciğer hastalığı, diyabet gibi hastalıklarda komplikasyonların daha çabuk ve erken çıkmasına yol açabilir. Koruyucu olarak bol miktarda nar, elma, kayısı, çilek ve öküz gözü kırmızı üzüm yenilmesi önerilir.

A VİTAMİNİNİN FAZLASI AĞRI YAPAR
"Diyet yapıyorum. Avuçlarımda sararma ve kemik ağrılarım var. Sebebi ne olabilir?" Y.S./Kars
Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı tek yönlü beslenme, yanlış beslenme altındaki kişilerde havuç, domates, pancar gibi besinlerin tüketilmesi buna yol açabilir. Zira bu besinlerde bulunan betakaroten, karaciğerde A vitaminine çevrilerek görev yapar. Bu besinlerin aşırı alınması sonucu betakaroten fazlalığı el ve avuçlarda sararma, baş ağrısı, depresyon, cilt ve tırnaklarda kırılma, kıl ve saç dökülmeleri ve hatta kellik, kemik ve eklem ağrıları, karın ağrıları, karaciğer yağlanmasına yol açabilir. A vitamininde günde üç bin ünitenin üzerine çıkmamak gerekir. Bu gibi şikayetleri olanların kanda A vitamini düzeylerine baktırmaları faydalı olabilir.

KOLESTEROL İLACI SAÇ DÖKEBİLİR
"Tansiyon hastasıyım, kolesterol tedavisi görüyorum. Saç dökülmem ilaçlardan olabilir mi?" İ.A./İst.
Nadir de olsa (yüzde 1'in altında) bazı tansiyon düşürücü ilaçlar ve kolesterol ilaçlarının saç dökülmesi ve tırnak kırılmalarına neden olduğu rapor edilmektedir. Ancak bunların, yapılan diyetle oluşan vitamin yetersizliğinden mi, yoksa ilaca bağlı olarak mı geliştiği henüz kanıtlanmamıştır. Bu nedenle kullanılan ilaçlarla ilgili hekime başvurulması gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA