Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kemiklerim neden ağrıyor?

"Bir süredir devam eden kemik ağrılarım var. Bunun yanı sıra her sabah diş etlerim de kanıyor. Önemli olabilir mi, ne yapmalıyım?" -K.S./Manisa
Özellikle kemik ve kas dokusu ağrılarında; D vitamini yetersizliği önemli bir rol oynayabilir. D vitamini; bağırsaklardan kalsiyum ve fosfat emilimini artırarak kemik yapısının korunmasında görev alır. Ayrıca hücrelerin yapısal dengesinin korunmasında da rol oynar. D vitamini genelde sardalya başta olmak üzere balık, tereyağı, yumurta, süt, peynir, yoğurt, sığır eti ve karaciğer gibi hayvansal besinlerle alınır.

KEMİK ERİMESİ
En büyük D vitamini kaynağı ise güneş ışığıdır. Güneş ışığı ciltte D vitamini yapımını sağlar. Bu önemli vitaminin eksikliğinde ise çocuklarda raşitizm denen büyümenin durması, cücelik ve kemik şekli bozuklukları gibi sorunlar başlayabilir. Erişkinlerde ise kemik erimesi denen osteoporoz gelişebilir.

SES KISIKLIĞININ NEDENLERİ
"35 yıldır sigara içiyorum. Beş yıldır sesim kısılıyor. Bunun sebebi sigara olabilir mi?" A.F./Muş
Çok konuşma, şarkı söyleme, çığlık atma, nutuk atma, konferans verme gibi sigara içimi de ses kısıklığının en büyük sebeplerinden biridir. Reflü, alkol kullanımı, boğaz ve yutağa akan iltihaplı ya da iltihapsız akıntılar, alerjik sebepler, astım ve astım ilaçları, tansiyon düşürücü ilaçlar, tiroid hastalıkları, tiroid ameliyatları, bakteri, mantar veya virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar ve ses teli tümörleri de ses kısılmasına yol açabilir. Bu nedenle özellikle de uzun zamandır ses kısıklığı sorunu yaşayan bir kişinin, mutlaka bir kulak-burunboğaz doktoruna başvurması gerekir.

VİTAMİNLER BAŞ DÖNMESİ YAPIYOR
"42 yaşındayım. Vitaminler bende baş dönmesi yapıyor. Kullanmamalı mıyım?" R.G./Trabzon
İlaç alerjileri; baş dönmesi, döküntü, kaşıntı, kusma, burun akması, dil ve dudakta şişme, yutkunma ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Genelde bu tip ilaçlar kullanıldıktan sonra tansiyonda ağır düşmeler gelişir. Bu da halsizlik, baş dönmesi, bayılma, hatta şok gibi olaylara neden olabilir. Her vitamin, her insanda farklı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden vitaminleri doğal kaynaklarından yani sebze, meyve gibi bitkisel; et, süt yoğurt gibi hayvansal ürünlerden sağlamaya özen göstermelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA