Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Zayıflama ilacının yan etkisi çok

"50 yaşındayım, 90 kiloyum. Zayıflayamıyorum, ilaç kullanabilir miyim?" S.R/Manisa
Zayıflama amacıyla kullanılan ilaçlar, amfetamin ilaçlardır. Bunlar merkezi sinir sistemini uyararak uykusuzluk, titreme, heyecan hali, aşırı sinirlilik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlere yol açabilir. Ayrıca kalp ve dolaşım sistemini uyararak çarpıntı, tansiyon yükselmesi yahut bazen buna bağlı olarak kalp krizi, beyin kanaması ve hatta ölümlere kadar giden olaylara yol açabilir. Ayrıca bazı hastalar zayıflamak amacıyla idrar söktürücü veya hormon ilaçları kullanmaktadır. Bunlar da vücutta zararlı etkiler yapabilmektedir. İdrar söktürücülere bağlı su kayıpları, tansiyon düşmeleri, bayılmalar, hatta kalpte çarpıntı, kollar ve bacaklarda kramplar oluşabilmektedir. Aynı zamanda iştah kesici, bağırsaklardan yağ atılımını artıran ilaçlar da bilinçsizce kullanılmaktadır. Bunlar da A ve C vitamini eksikliğine ve diğer yağda eriyen vitaminlerin kaybına yol açabilir.

SOĞAN VE SARIMSAK KANI SULANDIRIR
"By-pass ameliyatı oldum, ilaç kullanıyorum. Sarımsak, soğan yiyebilir miyim?" K.A/Sakarya

By-pass olan hastalar, aspirin gibi kanın pıhtılaşmasını bozan ilaçlar kullanmaktadır. Bu durum halk arasında kanın sulandırılması olarak anlaşılmaktadır. Sarımsak kanın pıhtılaşmasını bozarak kanama eylemini artırır. Sarımsak kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Yine bu hastaların, soğanın da kanama eylemini artıracak etkisini göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu besinleri ya hiç kullanmayacaklar ya da çok az (bir diş sarımsak veya soğan) kullanacaklar. Bu besinleri kullanacakları aspirin gibi ilaçlardan üç-dört saat sonra almaları gerekir.

KORTİZON İLACI KİLO ALDIRABİLİR
"Romatizma ağrılarım var. Üç yıldır kortizon kullanıyorum. Kilo almamın sebebi ilaçlar mı?" Y.S/İst.
Kortizon ve benzeri ilaçlar şişmanlatıcı etki yapar. Genelde kadınlarda buna paralel olarak adet bozuklukları, tüylenme gibi istenmeyen etkiler oluşturabilir. Yine bu kişilerde hipertansiyon, diyabet, osteoporoz ya da halk arasında bilinen tabiriyle kemik erimesi gelişebilmektedir. Bu gibi durumlarda ilacın dozu azaltılmalı veya ilaç değiştirilmelidir. Bu hastalarda mide ülseri, mide kanaması gibi şikayetler de çok sık görülmektedir. Bu nedenle mide ülseri olan kişilerin kortizon kullanmamaları gerekmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA