Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Şu kahpe dünyayı bilmeyen mi var!

"Dünyayı bilen biri" lafı beni hasta eder!
Bizim eski siyaset sınıfı ve Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Alsancak tayfası ise pek sever.
İşin gerçeği bu laf "bu ülkede yaşayan biri olarak haddini bilip oturmak" ve "ahlaki ve insani meseleleri bir yana bırakıp fazla arıza çıkarmadan çıkarına bakmak" anlamını taşır.
Daha açıkçası...
Siyaseten "dünyayı bilmek" dedikleri...
ABD Büyükelçisine, Devlet Başkanı muamelesi yapmaktır.
Güçlü Batı'yla ve onun Ortadoğu'daki uzantısı İsrail'le asla dalaşmamaktır.
Arapların petrolünü ve parasını önemseyip insani ve siyasi sorunlarını umursamamaktır.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına karşı çıkmak, NATO'ya "hoop!" demek gibi şeyleri mutlak "akıl dışı" girişimler olarak görmek ama Batı isterse Kore'ye bile asker göndermektir.

***

Hayat tarzı ve kültür açısından ise "dünyayı bilmek" biraz daha renkli bir "eğitimli cehalet" niteliği taşır.
Kırkı yıl önce falan Rus klasiklerini okumak böyle bir anlama geliyordu. Tabii roman kahramanlarının esas meselesinin "inanç problemi" ve "Avrupa'nın İsa'sıyla anlaşmazlık" olduğunu görmezden gelerek...
İsviçre'de gece gürültülü sifon çekince kapıya polisin dayandığına ve Grace Kelly'nin dünyaya inmiş bir melek olduğuna inanmak da sizi anında dünyayı bilenler sınıfına sokardı.
Durum 90'lardan sonra yalın bir nitelik kazandı: Ana akım gazetelerin hafta sonu eklerinde çıkan yazıları ezberlemek ile "dünyayı bilmek" aynı şeyler sayıldı.
***

Bunları niye yazıyorum?
Yazılan çizilenlere bakılırsa...
Kılıçdaroğlu aradıkları Cumhurbaşkanı adayının özelliklerini sayarken "dünyayı bilen ve iyi okuyan biri" olması gerektiğini söylemiş.
"İyi okumak" deyimi de hani hiç masum değildir.
Kastedilen, güçlü ülkeleri gücendirmeyecek, "one minute" çekip başımıza iş açmayacak, Suriye'de ölen çocukları görmezden gelecek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu'nun yaptığı gibi Mısır'da darbecilerle kol kola girecek bir "okuma" biçimidir.
Göreceğiz bakalım, kim olacak bu kişi?
Kulislerde dolaşan bazı isimlere bakıyorum da, bazılarının dönüp dönüp bina okumaktan zihinlerinin kapandığı açık gerçek!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA