Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: İnsan olamadık!

Çok samimi biçimde samimiyetsiziz. Kalan tek samimi yanımız bu, sanırım.

***

Yan yana, kol kola, üst üste, alt alta, iç içeyiz. Yani fazlasıyla tanışık, fazlasıyla alışıkız birbirimize. Bu "sürtünme ısısı"nı samimiyetin sıcaklığı sanıyoruz.
***

"Samim" bir şeyin en iç kısmı, özü, merkezi. Düşünün artık, "özüne sadık" kalamayanın samimiyeti mümkün mü? İçi boşalmış bir dünyanın içtenliği olur mu? İç içeliği, "içtenlik" sanmak, bu modern yanılsamayla idare edip gidiyoruz.
***

Yalanların değiş tokuşu... Günümüzde samimiyet dedikleri biraz da böyle bir şey.
***

İyi uyku nedir? Bilim adamlarının "REM Uykusu" denen periyodların sıklığı ile ilgili sözlerine şimdilik aldırmayın. Bir edebiyatçıya kulak verin. Michel Tournier der ki; "İyi uyudum, çünkü mutsuzluğum da benimle birlikte uyudu."
***

Modern ve postmodern birey kavramını hiç sorgulamamış ilahiyatçıları şaşkınlıkla izliyorum. Geçen gün biri TV'de "İslam'ın ilk on yılı birey yaratma hedefine kilitlenmişti" dedi. Pes! Öyle bir yanlış ki, neresinden tutsan elinde kalır. "Birey" kavramını "insan"la karıştırdın mı, "birey" denilen şeyin tarihsel bakımdan nevzuhur bir sosyal kategori olduğunu; hele hele "bireyleşme"nin erken kapitalizmle başlayan bir siyasi stratejinin ürünü olduğunu bilmedin mi, işler fena karışır. Buraya not etmiş olayım.
***

Bugün yaşıyoruz işte!.. Birey olduk da ne oldu? Ya da upuzun "bireyleşme" sürecinin sonunda ne çıktı? Bir kere, "insan" olamadık! Hatta bundan gitgide uzaklaşıyoruz.
***

Birey deyince... Aklıma Suavi Kemal Yazgıç'ın şu dizeleri geliyor: "Bir ben var sanıyorum/Bir ben var sayıyorum/Bana öğretilen bensiz uydurulmuş/bensiz kalamayacak bir yalanı."
***

Hollywood dışı Amerikan sinemasında zihinleri kışkırtıcı soru ve cevaplarla meşgul ilginç senaristler var. Geçen gün izlediğim böyle bir filmde dev şirketlere karşı çevreci şiddet eylemleri gerçekleştiren anarşist grubun adı "Doğu"ydu. Yaptıkları eylemlerden sonra medyaya şu mesajı gönderiyorlardı: "Bizi gözetlerseniz, biz de sizi gözetleriz; bizim hayat alanlarımızı zehirlerseniz, biz de sizinkileri zehirleriz.
Biz Doğu'yuz ve bu daha başlangıç!
" Grubun işareti mi? Doğu'yu gösteren pusulaydı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA