Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Siz buna "aşırı sağ" mı diyorsunuz?

Bizim "yerli Avrupalılar" öyle bir talim terbiyeden geçmiştir ki, ne yapsanız ezberlerini yıkamazsınız.
Hep azıcık demokrat ve kendinden menkul bir iddiayla azıcık da solcudurlar ya...
Şimdi oturmuşlar; Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına bakıp "Eyvah, Avrupa'ya ne oluyor, aşırı sağcı ırkçılar nasıl bu kadar çok oy alır!" diye dövünüyorlar.
Çünkü Avrupa'nın "derin ruhu"nun açık biçimde ırkçı olduğunu; aşırı sağ dedikleri zihniyetin en az sosyal demokrasi kadar Avrupalı olduğunu hiç kabullenmek istemediler.
Jön Türkler'den beri bizimkilerin cephesinde bir şey değişmedi: İkinci sınıf Avrupa zevklerine ve Avrupa'da kalıcı olana değil de günün moda düşüncelerine bağlılıkla birlikte yürüyen kör bir hayranlık! Hepsi bu.

***

Bu kesim için Avrupa faşizmi ve Nazizm ya heyecanlı bir Hollywood senaryosu ya da tarihsel ve karikatürize bir rastlantıdır.
Hoyrat ve kibirli bir ayrımcılığın Berlin'de, Paris'te, Amsterdam'da, Kopenhag'da, Londra'da, Brüksel'de nasıl düpedüz biçimde sokakta olduğunu; markette, okulda, işyerinde gündelik gerçekliğin göbeğinde yer aldığını ne bilirler ne de bilmek isterler.
Avrupa üzerine ezberleri bazen o kadar gülünçleşir ki, hatırlıyorum, bir zamanlar bütün İskandinavların Olof Palme, bütün Fransızların Mitterrand olduğunu sanıyorlardı!
Eğriye eğri, doğruya doğru; yalnız bu kesim değil, bütün kültürel çevrelerimizin Avrupa'yı iyi ve kötü yanlarıyla baştan öğrenmesi gerekiyor.
Bunlar da yetmez. İslamofobi, sekülerizmin uğursuz meyveleri ve yeni kolonyalizm gibi konuları da çalışmak gerekecek.
Aksi takdirde bugün ve bundan sonra Avrupa'da olacakları asla anlayamayız.
***

Danimarka'nın bugünlerde pek popüler politikacısı Morten Messerschmidt'in dünyasını dün Türkiye gazetesinde Yıldıray Oğur en ince ayrıntısına kadar yazdı. Mutlaka okumalısınız.
Avrupa parlamentosu seçimlerinden kendi ülkelerinde birinci parti olarak çıkan Messerschmidt ve arkadaşları öz kültürlerini unutturduğu için Müslüman göçmenlerin lokantalarının dahi kapatılmasını, başörtülerinin açılmasını ve göçmen ailelerinin Danimarka'ya geliş gidişlerinin sınırlandırılmasını istiyorlar.
Peki söyleyin; Messerschmidt neden geçen yıl Türkiye'deydi? Cevabı ben vereyim: Gezi'ye destek vermek ve bununla ilgili bir tv programı yapmak için... Yıldıray haklı! "Avrupa'da aşırı sağ yükseliyor" deyip duran bizim hesapta pek solcu "Yerli Avrupalılar" baktıkları yerde kendilerine derinden benzer insanlar görürlerse hiç şaşırmamalılar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA