Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Zaman gelip geçerken: İsimler, sesler, çiçekler

Adımızın doğru telaffuz edilmesini isteriz. Çocuklar ve yabancılar hariç tabii... Çocukların ve yabancıların adlarımızı zorlanıp yuvarlayarak söylemelerinde sevimli bir yan vardır sanki... Tabii o yabancı bir Batılıysa... Adımızı söylemeye çalışması bile yeterince hoş bir çabadır gözümüzde. Ama bir dakika! Biz yabancı isimleri telaffuz etmeye kalkıştığımızda sırtımızda ter birikir. Ya yanlış söylersek? İtiraf edelim ki, ağzımızdan çıkacak ufacık bir ses hem bizi hem de bunu işiten bizden birilerini irkiltir. Batılı yabancıların adlarını doğru telaffuz etmek bize bir "ödev" olarak belletilmiştir. Neden? Batılının adımızı söylerken hissetmediği ezikliği biz niye hissediyoruz?

***
Bir felsefeci dostumuz, kimi lisanlar için bir tür "ekonomi- politik" oluştuğunu söylüyor. Bir tür hiyerarşi ve alacak-verecek ilişkisi yani... Batı dilleri bu ilişkide hep alacaklı gibi görünüyor. Hep "iyi" bilinmek, doğru telaffuz edilmek, eksiksiz öğrenilmek, vd... Nasıl bir imtiyaz sahasıysa artık, bizdeki de nasıl bir borç duygusuysa... Kurtulalım bundan artık, diyeceğim de, malum kesim taşa tutacak yine!
***
"İyi biri mi?" diye soruyorum... Arkadaşım duraksıyor, çok zor bir soru sormuşum gibi garip sesler çıkartıyor önce, sonra "sanırım" diyor. "Başarılı biri mi?" diye sorsaydım, hemen "evet" ya da "hayır" diye cevaplayacaktı, eminim.
***
Hanımefendi en güzel kıyafetlerini giymiş, en hoş tavırlarını takınmış çevresinde toplanan diğer hanımlara "işin doğrusu"nu anlatıyor: "İyi beslenmeli ve elbette yediklerimizi mutlaka iyi çiğnemeliyiz. İyi uyumalıyız. Mutlaka her gün hareket etmeliyiz. Bütün bunlar doğru biçimde yapılmalı ve yaşam tarzımız olmalı!" Boşuna bekliyorum; kimse "bu mudur yaşam tarzı, bu kadar mı?" diye sormuyor... Anlamsız hayatlarına biraz olsun "anlam" katmaya mecalleri yok. Sadece böyle müreffeh biçimde ve "yaşlanma" endişelerini bastırmaya çalışarak "hayatta kalmak" istiyorlar.
***
Sardunyalar ne güzeller! Kışı sabır ve sükunet içinde geçirdiler, şimdi coşkuyla açıyorlar. Sardunya gördüğünüz yerde, durup bakın, hemen geçmeyin!
***
Bu haftanın müzisyenleri "modern piyano" listemden: Piano Turca, Fabrizio Paterlini, Sigimund.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA