Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Uçağa binmeden önce tuvalete gitmek gerekli midir?

Anadolu Ajansı İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan bir haberi abonelerine aktarmıştı önceki gün.
Gözden kaçmış olabileceği ihtimaline karşı bu haberi hatırlatayım.
Japonya'nın All Nippon Havayolları (ANA) şirketi, yolculardan uçağa binmeden önce "mesanelerini boşaltmalarını" istiyormuş. Habere göre, uçağa binmeden önce yolcuların "tuvaleti ziyaret etmelerini" isteyen ANA yetkilileri, mesanelerin boş olmasının uçağın yükünü azaltacağını, bunun sonucunda da hafifleyen uçağın daha az yakıt harcayacağını belirtiyormuş.
Yeni uygulamada havayolu personeli giriş kapıları önünde yolculardan uçağa binmeden önce tuvalete gitmesini isteyecekmiş. Deneme bir ay sürecek ve 42 uçuşu kapsayacakmış. Sonuç olumlu olur ve yolculardan olumlu tepki alınırsa, uygulama yaygınlaştırılacakmış.
Uçakların hafiflemesinin bir aylık dönemde karbon emisyonunda 5 tonluk azalma sağlaması umuluyormuş. Karbondioksit emisyonunun en hızlı büyüyen kaynağı durumundaki uçaklar, yılda 600 milyon ton sera gazı üretiminden sorumlu tutulmaktaymış.
Haber böyleydi.

Diğer kirleticiler

Bu haberi okurken, insanların sadece idrar keselerindeki sıvının ağırlığı dolayısıyla dünyanın ve çevrenin kirletilmesine sebep olmadığını, herhalde siz sayın okurlarım da düşünmüşsünüzdür.
Gerek toplumsal gerekse bireysel yaşamları hem kirleten hem de zorlaştıran insan birikimleri zihinlerde de oluşur.
Bu Japon havacılık şirketi personelinin terminallerde kuyruğa giren uçak yolcularını "Tuvalete gittiniz mi" diye sorgulamasına benzer bir uygulamayı, yaşamın çeşitli alanlarında rol ve görev almak üzere kuyruğa giren insanlara da uygulamak keşke mümkün olsaydı...
Diyelim ki milletvekili adayı olmak üzere ellerindeki gerekli belgelerle kuyruğa girmiş kadın ve erkekler var.
Onlara "Milletvekili adayı olmadan önce zihninizdeki ve bilinçaltınızdaki kinleri, nefretleri, önyargıları ve saplantıları boşalttınız mı" diye sorulabilse mesela...
Açılan kadrolarda yer alabilmek ve bürokrat olmak için başvuruda bulunmaya gelenlerden oluşan bir kuyruktakilere de "Milletin bürokratların hizmetkârı değil, bürokratların milletin hizmetkârı olması gerektiğini biliyor musunuz" diye sorulsa.
Varsayalım ki bir kuyrukta da gazeteci veya gazete köşe yazarı olmak için bekleyenler var.

Mesleği kirletenler

Onlara da şu sorgulama yapılsa:
- Yurt ve dünya olaylarını haberleştirmek veya yorumlamak için okul sıralarındakinden fazla ders çalışmak, okumak, araştırmak, sorgulamak gerekir. Bunun yerine ona buna saldırarak, kendi yazdıklarınızın mükemmel olmasına çalışmak yerine başkalarının yazdıkları üzerinde çeşitleme yapmak, bu mesleğe dönük en tipik çarpıklıktır. Beyninizdeki bu mesleğe dönük benzer çarpıklıklardan arındınız mı?
Dünyadaki bütün mesleklere ve tüm insani ilişkilere girmeye hazırlanan bütün adaylara böyle sorular sorulabilse.
- Bir aşk ilişkisine girmeye hazırlanıyorsunuz. Bütün insan ilişkilerinin iki yönlü olduğunu biliyor musunuz?
Sevgiyi ve saygıyı vermeden sevgi de saygı da alamazsınız. Sadece kendinizi düşünerek hiçbir yere varamayacağınızı bilerek mi giriyorsunuz ilişkiye? Beyninizdeki bencillik ve ben-merkezlilik üreten bilgileri boşalttınız mı?
Ne dersiniz?
Atmosferimizi, soluduğumuz havayı, yaşam alanlarımızı sadece karbondioksit salan araçlar mı kirletiyor?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA