Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Tek başına olabilmek yalnız olmak değildir...

Birbirleri ile aynı gibi görünen ancak birbirlerinden dağlar kadar ayrı olan durumlar vardır.
Bunlara örnek vermek istersek "Yalnız kalmak" ile "Tek başına kalabilmek" durumlarını ele alabiliriz.
İngiltere'deki "Zihinsel Sağlık Vakfı" (Mental Health Foundation) tarafından hazırlanan "Yalnızlık" raporunun ayrıntıları vardı BBC'nin internet sitesinde.
Buna göre tek başına yaşayan İngilizlerin oranı son 26 yılda yüzde 6'dan yüzde 12'ye çıkmış. Ama "Yalnız olmak" ile "Tek başına olmak" aynı şeyler değilmiş.
Yalnızlar yalnızlıklarından ötürü bunalıma girerken, tek başına kalabilenler yalnızlıklarının tadını çıkartırlarmış.
Mesela çevreniz kalabalıklarla ve hatta arkadaşlarla doluyken, onlarla duygusal iletişim kuramadığınız için yalnızlık hisseder ve bunalıma girebilirmişsiniz.
Buna karşı tek başına kalabilenlerin zihin sağlıkları daha düzgün olurmuş. Görüldüğü gibi biri için problem göstergesi olan durum bir başkası için zihin sağlığının kanıtını oluşturuyor.

Siyasi yalnızlıklar

Oysa genellikle çevresi kalabalık olmak, bazıları için yalnız olmamak anlamına da geliyor.
Kim sormuştu hatırlamıyorum rahmetli Turgut Sunalp'e...
- Bitmiş bir parti olan MDP'nin hâlâ neden genel başkanı olmakta direniyorsunuz, diye sorulduğunda Sunalp şöyle cevap vermişti:
- Siz uçakla bir başka kente gittiğinizde havaalanında sizi kimsenin karşılamamasının ne anlama geldiğini bilemezsiniz!
Vehbi Koç da Ankara'da Özen Apartmanı'nda komşusu olan CHP'nin genel sekreteri ve bir dönem de Milli Eğitim Bakanı olan Saffet Arıkan'ın evinin Arıkan'ın ikbal durumuna göre nasıl dolduğunu ve nasıl bomboş olduğunu anlatırdı hep.
İnsanların önünde çoğunlukla çaresizlikleri durur.
Her gün meslekten ve meslek dışı sayısız insanla birlikte olanlar bile neden Facebook veya Twitter benzeri sanal cemaatlerdeki tanımadıkları insanlar ile de iletişime geçmek isterler ki?
Yalnız kaldıkları zaman "Tek başına olamayanlar" değil midir bunlar?
Veya birinci dünyaları kavgalarla, heyecanlarla, risklerle zaten dolu olan ünlü kişiler, ikinci dünyalarında da tüm başarılarını sıfırlayabilecek riskler alırlar?
Acaba GSM cep telefonları insanların yalnızlıklarına çözüm getirdi mi?

Tek başına olabilmek

En kalabalık caddede karşıdan karşıya geçerken bile cep telefonlarına SMS yazanlar acaba "Tek başına kalamayan yalnızlar"ı mı simgelemekteler?
Bir gün önce bir mekâna gittikleri zaman yandaşları tarafından tezahüratla karşılanan eski "1'inci Adam"ların gerçek kişilikleri "Tek başına" kalmayı ne şekilde atlattıklarına bakılarak anlaşılacak.
Eğer gerçekten diyalog kurdukları, iyi ve kötü günlerini paylaşabildikleri arkadaşlar edinmişlerse, tek başına oldukları zaman da yalnız kalmayacaklar zaten.
Ama çaresiz bir tek başınalık içine düşeceklerse, geçmişte çevreleri alkışlayan kalabalıklarla doluyken de onların yalnız insanlar olduklarını anlayacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA