Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Herkes kendi parasını basabilse hayat çok kolaylaşırdı...

Bu haber keşke doğru çıksa...
Star'da Zafer Kütük imzasıyla yayınlanan habere göre "Çatı örgüt" KCK "Kürdistan Özerk Parası"nı basmaya karar vermiş.
"İstihbarat notu"na göre bu para Öcalan'ın 14 Nisan'daki doğum gününde tanıtılacakmış.
Kandil'de numune olarak basılan "Kürdistan Özerk Parası"nın ön yüzüne 1925'te idam edilen Şeyh Said, arka yüzüne de 1992'de faili meçhul bir cinayette öldürülen Musa Anter'in resmi bulunuyormuş.
Bu para biriminin Türkiye'nin doğu bölgeleri başta olmak üzere Irak, İran ve Suriye'de yaşayan Kürtler'e kullandırılması amaçlanıyormuş.
"Beylik Hakkı" da (Senyoraj) denilen "Para basmak", terör amaçlı silah kullanmaya, çoluk çocuk demeden önüne geleni vurmaya, yollarda mayın patlatmaya benzemez.

Hesaplar ve sorumluluklar
Bu parayı basanlara büyük sorumluluklar yükler.
Devletler veya para basma imtiyazı verilen finans kurumları, bu sayede bastıkları para kadar gelir sahibi olurlar. Ama enflasyondaki artış para hacmindeki artışla aynı oranda olursa, paranın basım masrafları bile zor karşılanır.
KCK eğer gerçekten para basmaya karar verdiyse, bu gibi ekonomik gerçekleri herhalde hesaplamak durumunda değildir.
Çünkü bir Kalaşnikof otomatik tüfek ve yeterli mermi ile bir matbaa makinesi ve yeterli kâğıt arasındaki farktan öteye bir hesap yapılacak durum yok bu mutasavver para için.
Para bir değişim aracıdır.

Kendi parasını yok etmek
Bu para karşılığında mal ve hizmet satın alacağınız gibi, yabancı paralarla da kendi paranızı belirli değerlere göre (kambiyo rayiçleri) değiştirebilirsiniz.
Eğer Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa Birliği gibi global ölçüde bir ekonomik gücü arkasında bulunduran Dolar veya Euro gibi bir parayı basmak hakkına sahipseniz, işiniz kolaydır.
Ama Yunanistan'da olduğu gibi ulusal paranızı (Drahmi) yok edip ekonominizi ve maliyenizi Euro'ya bağladıysanız, siyasi hesapsızlıklarınız sizi sonunda ele güne muhtaç eder.
Açıklarınızı kapatmak ve borçlarınızı ödemek için kendi paranızı basamayacağınız için, Avrupa Birliği'nin patronlarına el açmak durumunda kalırsınız.
KCK'nın beyinleri tabii ki bunları hesaplamak durumunda değiller.

Alın siz basın
Eğer "İstihbarat" kaynaklı bu haber doğru ise, KCK'nın amacı bu para ile propaganda yapmaktan öteye bir boyut içeremez.
Ama yine de hoş bir haber bu...
Kalpazanlık yapıp TL basacak yerde, kendi parasını basmayı düşünmek de bir ölçüde yasalara saygıyı ifade edebilir.
Bir Amerikan öyküsü vardır.
Gelir Vergisi İdaresi (İRS) bir Amerikalı mükellefin vergi beyanını düşük bulup, ona durmadan ve artan miktarlarda vergi tarh edermiş. Bu mükellef de hiç itiraz etmeden milyonlarca doları bulan vergilerini hep ödermiş.
Bir gün bu adam sırtında pedallı bir matbaa makinesi taşıyan bir hamalla vergi dairesinin kapısından içeri girmiş.
Adam bir memurun masasının önünde durmuş...
- Alın matbaayı siz basın paraları, ben basmaktan yoruldum, demiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA