Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Yorumcular olmasaydı şarkılara kim hayat verebilirdi

Radyoda ve şimdi televizyonda da yayınlanan Türk müziği programını üç yıldır hazırladığımız için, NTV'deki çalışma arkadaşım Oğuz Haksever'le birlikte binlerce şarkıyı dinleyip seçkiler yapmak durumundayız.
Bu çalışmanın bir yan sonucu olarak bir ses sanatçısının nasıl farklı bir yıldız solist olabileceğini de galiba anladım.
Birincisi tabii ki Allah vergisi güzel bir sese ve güçlü bir nefese sahip olmak ön şart.
Ama bu yetmiyor.
Solist yorumlayacağı şarkının bestesine de güftesine de hakim olmak zorunda. Besteci neyi vurgulamış, hangi makamı ve usulü kullanarak o şarkıya ruh vermiş... Bunu çok iyi anlaması lazım bir solistin...
Bir de "Farklı olmak" veya "Üslup sahibi olmak" meselesi var.
Geçmişin ya da bugünün büyük yorumcularını dinleyip, onlardan ders almak ile, onların kopyası olmak arasında fark var.

Yıldız solist olmak
"Yıldız solist"i dinlediğiniz zaman hemen "Bu kimseye benzemiyor" diyorsunuz.
Önemli bir ayıraç da, sahip olunan farklı üslubu, icra edilen mekana göre değiştirmemektir.
Yani bir klasik koronun konserinde solist olarak yaptığınız yorum ile bir müzikholde dinleyicilere sunduğunuz yorum birbirlerinden çok farklı olmamalı.
Üslubunuz ve yorum tarzınız mekana göre değişken olmamalı.
İyi bir dinleyici olarak bu niteliklere sahip bir solisti yakaladığınız zaman mutluluğunuz artıyor.

Unutulmaz yorumcular
Ben bir dinleyici olarak böyle mutlu olduğuma göre, bir de bestecilerin yıldız solistlere karşı hissettiklerini düşünün...
Bu gerçeklerin ışığında Münir Nurettin Selçuk, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Necmi Rıza Ahıskan, Sabite Tur, Arif Sami Toker, Recep Birgit ve ilk dönem Zeki Müren benim için Türk müziğinin sönmeyen yıldızları.
Onların icralarının bulunduğu kayıtlar arşivimin hazineleri arasında.
Bunun gibi Alaeddin Yavaşça, Tülün Korman, Nesrin Sipahi, Tülin Yakarçelik, İnci Çayırlı, Ahmet Özhan, Serap Mutlu Akbulut, Muazzez Abacı, Emel Sayın gibi zamanları aşmış yıldız yorumcular da her dinlediğimde yeni ufuklar açıyorlar duygularıma.
Yaşadığımız günlerde Münip Utandı, Adnan Mungan, Doğan Dikmen, Ayşegül Durukan, Mustafa Keser, Gönül Aköz, Esma Başbuğ, Koray Safkan gibi isimleri izlerken, parlayan yıldız solistin Melihat Gülses olduğunu hatırlamamız gerekiyor...
Melihat Gülses bir şarkıyı yorumladığında, farklı üslubun ne olduğunu hemen hissediyorsunuz.

Parlayan yıldızlar
Son dönem yıldızları arasında Bekir Ünlüataer, Güzin Değişmez, Ahmet Erdoğdular, Eda Karaytuğ, Dilek Türkan, Elif Güreşçi Çiftçioğlu, Çiğdem Kırömeroğlu Yarkın, Seda Gökkadar Gülbeyaz, Mehmet Özkaya, Aslıhan Erkişi özenle izlediğim isimlerden bazıları.
Sibel Can, Funda Arar, Zerrin Özer, Ferhat Göçer gibi sanatçıların alaturkaya girdiklerinde de çok başarılı yorumlar yapabildiklerini herhalde not etmeliyiz.
Bestelere şarkılara solistler hayat veriyor.
Bu listelere tabii ki sizler de eklemeler yapabilir, benim eksik bıraktığım isimleri tamamlayabilirsiniz.
Özetle besteci olmak gibi iyi bir dinleyici olmak da, yıldız yorumcuların varlığında anlam kazanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA