Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Plansız ve hesapsız köprü onarımının sonucu kaos oldu!

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün onarımı dolayısıyla İstanbul trafiğinde yaşanılan kaos dersler alınmasına yarayacaksa "Bu da geçer" diyerek bu skandalın sorumlularını affedebiliriz.
Bu onarımın yol açacağı trafik kaosunun önceden görülemediği, gerekli önlemlerin alınmadığı, kaos başladıktan sonra "O anda" akla gelen doğruyanlış kararlarla çözüm üretilmeye çalışıldığı açıktır.
Örneğin son olarak açıklanan ve bu köprüden geçişin onarımın sonuna kadar ücretsiz olması kararı da, o anda akla gelen yanlış bir çözümdür.
Paralı bir geçişin ücretsiz hale getirilmesi ona olan talebi artırır.
Yani Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün onarımı süresince Boğaziçi Köprüsü'nün ücretsiz yapılması daha akılcı ve hesaplı bir karar olurdu.
Tabii bu karardan amaç, trafik kaosuna çözüm bulamayan sorumluların bu kaosa kurban olanlardan özür dilemeleri ise, diyecek sözümüz yoktur.

Plansız bir onarım
Günde 200 bin aracın ve 1 milyon kişinin üzerinden geçtiği, sade İstanbul'un iki yakasını bağlamakla kalmayan, iki kıtayı aşan TIR trafiğini de taşıyan bir köprü bu şekilde kapasitesini yarıya indirecek ölçüde onarıma gireceği zaman, gelişmiş bir ülkede en az bir yıl önceden planlar yapılmaya başlanılır.
Köprü onarıma girdikten ve trafik kilitlendikten sonra değil daha önceden, deniz yolu alternatifini devreye sokacak araçlar hazırlanır.
Eğer deniz taşımacılığını çekici hale getirmek için vapur biletlerine indirim yapılacaksa, bu köprü onarımı başlamadan uygulanır.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önceki gün "Müjde" gibi verdiği "Özverili çalışılarak onarım 30 Ağustos'ta bitecek" açıklaması da, bu onarıma ön hazırlık yapılmadan başlanıldığının bir kanıtı değil midir?

Daha önce de bitebilirdi
Eğer gerekli ön çalışmalar yapılsaydı ve tüm darboğazları kapsayacak planlar hazırlanmış olsaydı, işin başında bu onarımın 17 Eylül'de değil 30 Ağustos'ta ve belki daha da önce bitirilebileceği görülebilirdi.
Ama anlaşılan Karayolları yöneticileri, Bakan'ın sözünü ettiği 4 bin şantiyeden biri olarak gördüler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü onarımını...
"Okullar kapansın, sonra trafik tıkansa ne olur ki"
hesabından başka bir hesap yapılmadığı, yaşanılanlarla kanıtlanmadı mı?
Yaratılan kaosu gördükten sonra daha hızlı çalışmanın gerekliliğini kabullendiler.
Neticede şimdiye kadar o köprüden geçen herkes kaç kişinin çalıştığını ve onarımın temposunu görmedi mi?
Açıkladığına göre gelecek yaz da Boğaz Köprüsü onarıma girecek ve bu sırada tümden kapatılacak.

Şarklılık bu mudur?
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü onarımına hazırlıksız, plansız ve hesapsız girilmesinden doğan kaos, dilerim bu kaosun sorumlularına ders olur. Belediye ile işbirliği yapıp, iki yaka arasındaki trafiğe deniz taşımacılığının alternatif olacağı çözümleri şimdiden hazırlamaya başlarlar.
Boğaz Köprüsü'nün halatlarının değiştirilmesini de içerecek büyük onarım için şimdiden ekipler hazırlanır ve çok hızlı çalışmaları için gerekli eğitim verilir...
Gerekirse yurt dışından bunun uzmanları getirilir.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü onarımının İstanbul trafiğinde yarattığı kaos "Şarklılık" kavramına anlam katmıştır.
Kaosu yarattıktan sonra alınan kararlar, plansız, hesapsız, hazırlıksız bu çalışmanın açıklarını kapatamamaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA