Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bilgiye ulaşmak böylesine kolay olmamıştı...

Olayı insanlık tarihi açısından ele aldığınızda yaşadığımız çağın geçmiş çağlardan en büyük farkı, "Bilgiye ulaşmak" konusunda insanlığın önünde açılan sonsuz ufuklardır.
İnternet ve Google benzeri arama motorları sayesinde dünyada ulaşamayacağımız hemen hemen hiçbir kitaplık veya bilgi kaynağı kalmamış gibidir.
Akıllı telefonlarla da, bu imkânı cebimizde taşıyoruz.
Bir toplulukta siyasete, bilime, kişilere yahut başka bir konuya ilişkin olarak dinleyenlere adeta ders veren bir ukala kişinin yanlışlarını, cep telefonunda ulaştığınız bir arama motorunun yardımı ile anında çıkartabiliyorsunuz.
Burada bazı çok önemli gerçekleri hiç unutmamak gerekiyor.

Yanlış bilgiler
Birincisi ulaştıklarınız eskimiş veya doğrulukları tartışılmakta olan bilgiler olabilir.
Devletler tarafından belirli süre sonra açıklanan gizli belgeleri ya da "Wikileaks" benzeri belge sızdırılmalarını okuduğumuzda, bildiklerimizle gerçekler arasında büyük farklar olabileceğini görmüyor muyuz?
Bir diğer mesele de, siber âlemde dolaşan bazı "Bilgilerin" aslında ideolojik saplantıların, kişisel takıntıların, kin ve nefret üreten hastalıklı beyinlerin ürünleri olabileceğidir.
Çok beğendiğiniz, düşüncelerine saygı duyduğunuz, kitaplarını okurken aydınlandığınız bir düşünür hakkında onu yerden yere vuran bilgiler de karşınıza çıkar siber âlemde.
Yani her ulaştığınız bilgi doğru olmayabilir.

Hastalıklı bilgiler
Bilgiye ulaşırken yapılabilecek hatalardan biri, sahip olduğunuz önyargıları veya saplantılarınızı doğrulamak için bu çabayı göstermenizdir.
Mesela ırkçıysanız, size benzemeyenleri ikinci sınıf insanlar olarak görüyorsanız, bu saplantınızı kanıtlayabilecek bilgiler de vardır arama motorlarında...
Farklı düşüncelere kapalı, iflah kabul etmez bir bağnazsanız, sizi mutlu edecek bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Oysa "Sınırsız bilgiye ulaşabilmek" diyebileceğimiz bu imkânın bize açtığı ufuk, saplantılılarımızla gerçekler arasındaki farkları hemen görebilmemizin mümkün olması değil midir?

Aranan bilgiler
"
Resmi ideolojilerin" ne tür despotluklara yol açtıklarını, "Kurtarıcı" olarak kendilerini sunanlardan kurtulmanın bazen ne kadar zor olduğunu, bürokratik oligarşilerin gözünde insanların karınca kadar değer taşımadığını da öğrenmek kolaylaştı...
"Tarihi yapmak" ile "Tarihi yazmak" arasındaki farkları görmek daha kolay artık.
Ama bu konuda çok önemli bir soruyu cevaplamalısınız öncelikle...
- Gerçekten bilgiye mi ulaşmak istiyorsunuz, yoksa ezberlerinizin yansımalarını mı arıyorsunuz siber âlemde?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA