Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Atatürk'ün boyunun ölçüsü neyi değiştirir ki?

Haberlere kulak verirseniz Atatürk'ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası yıllardır tartışma konusu oluyormuş. Mesela birkaç yıl önce Armada Alışveriş Merkezi'nde sergilenen 1.68 boyundaki Atatürk'ün balmumu heykeline vatandaşlar "Atatürk'ü çok kısa göstermişler" diye tepki seslendirince, Ankara sergisi için Rusya'ya 1 metre 85 santimlik yeni bir Atatürk heykeli sipariş edilmiş.
Sonunda Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk 'ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası üzerinden yıllardır yapılan tartışmaları bitirecek bir dosyayı açıklamış.
Atatürk için hazırlanan "Özel" internet sitesinde Ata'nın özlük dosyasındaki bilgiler varmış.
"Muamelat-ı Zatiye Dairesi"nin (Personel Başkanlığı) 21 Teşrinisani 1341 (21 Kasım 1925) kayıtlarına göre, Atatürk'ün boyu 1.74, kilosu 74-76, ayakkabı numarası ise 42'ymiş.
Bir düşünün...
Atatürk'ü başarıları ve hizmetleri ile değil de boyunun uzun veya kısa olması ile değerlendirmenin akla sığar bir yanı olabilir mi?

Sabancı'dan bir anı

Rahmetli Sakıp Sabancı anlatmıştı.
Turgut Özal'ın Sabancı Holding'de yönetici olduğu dönemde, ikisinin de boyları kısa olan Özal ve Sabancı birlikte Tokyo'ya gitmişler. Kaldıkları otelde asansöre binmişler... Asansör katları çıkarken Turgut Özal kahkahalar atmaya başlamış. Sakıp Sabancı "Neye gülüyorsun Turgut Bey" diye sorunca, Özal asansördeki Japonları işaret etmiş.
- Buradaki herkesin boyu bizden kısa, farkında değil misin, demiş.

Napolyon ve Bernadotte

Eğer liderler boyları ve kiloları ile belirlenseydi, Kurtuluş Savaşı'nın da, Türkiye Cumhuriyeti'nin de önderi, boyu 2 metreye yakın rahmetli Orgeneral Fahrettin Altay olmaz mıydı?
Fransa'ya imparator olan Napolyon çok kısa boyluydu, buna karşı Napolyon'un 18 mareşalinden biri olan Jean-Baptiste Bernadotte çok uzun boyluydu.
Bir gün bir kitaplıktaki raftan kitap almak isteyen Napolyon'un boyu yetmeyince, Bernadotte uzanıp kitabı almış ve Napolyon'a verirken "İmparatorum, gördüğünüz gibi ben sizden daha büyüğüm" demiş.
Napolyon gülmüş.
- Daha büyük değil sadece daha uzunsun, diye cevap vermiş.
Bu Bernadotte daha sonra davet üzerine İsveç Kralı (1813) oldu.

Aklın boyu önemli

Bernadotte "14'üncü Şarl" olarak Norveç'i İsveç'le birleştirdi, 1844'teki ölümüne kadar kral kaldı. Napolyon St. Helen adasında sürgünde ölürken (1821) o Stockholm'de hüküm sürüyordu.
Bu farklı iki kaderi, onların bedenlerinin boyları değil ihtiraslarının ve akıllarının boyları belirlemişti.
Kısacası Atatürk'ün büyüklüğünü boyuna bakarak ölçmek akıllıca bir yaklaşım değildir.
Atatürk ne bir basketbol oyuncusu ne de bir film yıldızıydı.
O Kurtuluş Savaşı'nın muzaffer komutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve topluma çağ atlatan devrimlerin mimarıydı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA