Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

TBMM'deki depresif ortamın kaynakları kurutulmalıdır

Anadolu coğrafyası gibi geniş bir alandaki şiddeti sona erdirme çabalarını sonuca ulaştırmak elbette kolay olmayacaktır. Bir de dar alanlardaki şiddetin sona erdirilmesi sorunu var gündemde...
Bu dar alanlara verilebilecek bir örnek TBMM değil midir?
Hemen her gün milletvekillerimizin birbirleri ile yumruklaşmalarına dayanan gerginliklere tanık olmuyor muyuz?
Sonunda bu konudaki bir açılım da gündeme getirilmiş.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, milletvekillerinin çalışma sırasındaki gerginliklerinin sebepleri ile bunlara çözüm içeren önerilerini Meclis Başkanlığı'na sunmuş...
Demir'in saptadığı çok ciddi ve somut bir iddia milletvekillerinin Genel Kurul Salonu'nda sıralarındaki mikrofonlarda elektrik kaçağı bulunduğuna ilişkindir. İddiaya göre bu kaçak milletvekillerine negatif enerji yüklemektedir.
Bu önemli girişimdeki bazı gözlemleri ve teşhisleri özetleyerek sıralayalım:

Depresif ortam

TBMM salonundaki ses düzeni kötü olduğu için, kürsüdeki konuşmacının sesi arka sıralardan duyulmuyor... Bu nedenle konuşmayı duyamayan milletvekilleri kendi aralarında konuşuyor ve bu nedenle salonda sürekli uğultu ve gürültü oluyor.
Bunun çözümü ya ses düzenindeki aksaklığın düzeltilmesi ya da milletvekillerinin konuşmacıları kulaklıkla dinlemelerinin sağlanmasıdır.
TBMM salonundaki yapay çiçekler depresif bir ortam yaratmaktadır. Işıklandırma ve havalandırma iyi olmadığı için hem zihinsel hem görsel olarak yorgunluk doğmakta ve bu nedenle milletvekilleri uzun süre içeride kalamamaktadır. Bu da boş koltuklar görüntüsü oluşturmaktadır.
Nurettin Demir'in teşhisleri şu şekilde devam ediyor:
Bilimsel araştırmaların da tespit ettiği gibi kırmızı ve turuncu bütün canlılarda şiddeti artıran bir renktir. Salona girer girmez, turuncu renkle karşılaşınca insan ister istemez "Kime saldırayım" duygusuna kapılmaktadır.

Verimsiz zaman kullanımı

Gerginlik ve kavgaların sebeplerinden birisini de yoğun mesai oluşturmaktadır. Bazen 36 saati bulan çalışmalar, ister istemez kavgayla sonuçlanmaktadır. Zamanın daha verimli kullanılmasına ilişkin, partiler arasında bir mutabakat sağlanması için çalışma yapılmalıdır.
Bu teşhisleri ve çözüm önerilerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in önemsemesi gerekiyor.
Özellikle mikrofonlardaki elektrik kaçağı eğer gerçekse veya yapay çiçekler gerçekten depresif bir ortam yaratıyorsa, bunlar hemen giderilmelidir.
Bu arada salı günleri yapılan parti grup toplantılarındaki lider konuşmalarının toplumda yarattığı depresif ortamın, hafta içinde TBMM salonundaki ortamı da etkileyip etkilemediği incelenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA