Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

"Orucu neler bozar neler bozmaz" sorunsalı...

Din tartışılmazların dünyasıdır.
Ancak zaman ve değişim, dinin gereklerini de etkiliyor.
Örneğin "Ezan" hoparlöre yansıtıldığından beri, namaza çağrı eski uhrevi titreşimini biraz yitirmedi mi?
Bir söyleşisinde bestekar- hafız Amir Ateş'in söyledikleri hala kulağımda...
-İlk ezan okunacağı zaman peygamberimiz neden Bilal-i Habeşi'yi müezzin olarak seçmişti?
Çünkü cemaat içinde sesi güzel olan kişi Bilal-i Habeşi'ydi.
Aradan bunca zaman geçtikten sonra biz müezzinlerin seslerinin güzel olmasına bakmadan ellerine mikrofon veriyorsak, bu işte bir yanlışlık yok mudur?
Sevgili Amir Ateş böyle söylemişti müezzinliğin temel şartının "Sesin güzel olması"nı hatırlattığı söyleşisinde.

Oruç bir ibadettir

Ama zaman ve değişim dinin gereklerinin uygulanmasını da ve hatta ibadetleri bile etkiliyor.
Örneğin mübarek Ramazan ayı boyunca tutulan "Oruç" İslam'ın beş şartından birini oluşturan ibadettir.
Tıptaki gelişmeler oruç ibadetine ilişkin soruları da gündeme getirmedi mi mesela?
Tansiyonu yüksek olanlara, diyabetlilere ve bu tür sağlık sorunları ile birlikte yaşamak durumunda olanlara her doktor, kendince iftara ve sahura dönük öğütler vermiyor mu?
Mesela gün boyu çok acıkmamak için sahurda glisemik indeksi düşük olan yiyecekleri tüketmek tavsiye ediliyor. Bunun yanında diyabet olanların kesinlikle oruç tutmamaları, tansiyon hastalarının ise ilaçlarını aksatmayacak şekilde oruç tutmaları öneriliyor.

Biber gazı ve oruç

Bu Ramazan'da ise şimdiye kadar hiç aklımıza gelmeyen ve hiçbir beslenme uzmanının cevabını veremeyeceği bir soru gündeme getirildi.
Bugüne kadar "Sakız çiğnemek orucu bozar mı" ya da "Dişimizi fırçalarsak oruç bozu- lur mu" benzeri soruların cevapları alınmaya çalışılırdı din adamlarından.
Bu Ramazan'da ilk kez "Biber gazı orucu bozar mı" sorusu da gündeme geldi.
Rize'deki Çay Televizyonu'nda "Sahura Doğru" programına katılan emekli imam Necati Hutoğlu'na izleyicilerden biri "Taksim'de yenen biber gazı orucu bozar mı" diye sormuş. Bu soru karşısında şaşırıp kısa süre duraklayan Hutoğlu sonunda şu cevabı vermiş:
-Biber gazı orucu bozmaz.
Kendi arzunla yutmuyorsun, kendiliğinden geliyor. O nedenle orucu bozmaz. Ama ağzını açıp içine çekeyim dersen o zaman bozar.

Eylem eylemdir

Bu cevap ertesinde Hutoğlu soruyu sorana "Orada oruçlunun ne işi var? Oruç tutanlar oraya gidiyor mu?" diye bir karşı soru yöneltmiş. Bunun üzerine programın sunucusu müdahale etmiş ve "Oruçlular da gidiyor tabii. Niye gitmesin? Eylem eylemdir" diye görüşünü açıklamış.
Aslında bu tür nafile sorular sade Ramazan'da sorulmaz.
Yine Nasreddin Hoca'yı anmamız gerekiyor bu noktada.
Hoca'ya biri "Helada sakız çiğnenir mi" diye sorunca Hoca "Çiğnenir ama gören olursa b... yiyorsun sanır" diye cevap vermiş ya...
"Demokratik katılım yapıyoruz" diyerek Tahrir Meydanı'nda eylem koyan ve Mısır'a darbeyi davet edenler, acaba oruçlarını neyle bozuyorlardır?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA