Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Başbakan'ın eksiği gerçekten "muteriz danışmanlar" mı?

Geçen gün bu köşede şakayla karışık "Danışmanlar kime danışır" diye sormuş ve yine şakayla karışık "Danışmanlar patronlarına danışır" şeklinde cevaplamıştım bu soruyu. Sevgili Hıncal Uluç dünkü yazısında bu sorunsala "Danışman itiraz eden adamdır" açısından şöyle yaklaşıp, bana cevap vermişti kendince:
"Ankara'da Cüneyt Ağabey'le çalışırken, beni hep odamda oturur, kitap, gazete, dergi okurken görenler 'Bu adamın işi ne? Bu kadar parayı niye veriyorsun' diye sorarlardı hep, şakayla karışık...
Cüneyt Ağabey de cevap verirdi:
'Bu adamın işi bana itiraz etmek..'
Büyük liderleri 'Padişahım çok yaşa'cılar değil, 'İtiraz edenler' yaratır, Memo!.."

Büyük lider olmak
Sevgili Hıncal'ın itiraz etmeyi bir iş haline getirerek "Cüneyt Ağabey"ini "Büyük lider" konumuna getirmesi, dünya tarihinde pek sık rastlanan durumlardan biri değil.
Çünkü genellikle "Büyük lider" olarak anılan isimler kararlarını verirken, çevrelerini oluşturan danışmanlar heyetinden itirazdan çok uyum ve onay beklerler. Bu nedenle kentlerin parklarında ve meydanlarında itiraz eden danışman komitelerinin değil tek adamların heykelleri vardır.
Diyelim ki Hıncal nasıl Cüneyt Ağabey'ini büyük lider yaptıysa, şimdi de Başbakan Erdoğan'ı büyük lider yapmaya karar verdi. Bu kararına saygı duyan Başbakan da Sevgili Hıncal'ı "Muteriz Danışman" olarak atadı.
Başbakan Erdoğan'ın "Büyük Lider" olmaya uzanan yoldaki dik merdivenin basamaklarını tırmanırken, ne tür itirazlarla karşılaşacağını hayal ediyor musunuz?

Hayali bir diyalog
Şöyle bir diyalogu düşünün mesela:
H.U.- Sayın Başbakan böyle sert üslupla olmaz bu iş.
T.E.- Sert üslup sadece siz futbol kulüpleri hakkında konuşup yazdığınız zaman mı söz konusu olmalı?
H.U.- Siyaset ile spor aynı şeyler değildir. Böyle sert konuşmak seçmeni ürkütür.
T.E.- Siz hiç bir parti kurup üç kez bu partiyi tek başına iktidara getirdiniz mi?
H.U.- Benim amacım sizi büyük lider yapmaktır. İtiraz etmeden bunu yapamam.
T.E.- Demokraside seçim kazanmadan büyük lider olunmaz ki. Siyasi rakiplerim zaten yeterince itiraz ediyorlar bana. Bir de danışmanlarıma mı laf yetiştireceğim artık?

Danışmanın uyumu
H.U.- Benim itirazlarıma kulak vermezseniz sonra gider Kemal Kılıçdaroğlu'na danışman olurum ve itirazlarımla onu büyük lider yaparım.
T.E.- Siz galiba Cüneyt Ağabeyinizle Kemal Kılıçdaroğlu'nu karıştırıyorsunuz.
............
Şaka bir yana,"Başbakanı eleştirmek"le "Başbakana danışman olmak" aynı şeyler değildir. Danışmanlar Başbakan'a ihtisas sahibi oldukları konularda alternatif çözümler sunarlar. Ama sonunda başbakan neye karar verirse ve bu karar danışmanın görüşüne aykırı olsa bile, danışman buna uyar.
Mekanizma budur Sevgili Hıncal!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA