Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Her yalanın mutlaka bir gerekçesi var mıdır?

Yıllar önce sevgili Adnan Akpolat bana yoksul bir ormancının başından geçenleri anlatan bir öykü göndermişti. Siyasette doğrularla yalanların, gerçeklerle hayallerin iç içe yaşandığı bir dönemden geçerken, bu öyküyü siz sayın okurlarıma hatırlatmayı uygun buldum.
Yoksul ormancı bir ağacın nehrin üzerine sarkan dallarını keserken baltasını suya düşürür. "Aman tanrım" diye bağırdığında bir peri belirir ve "Ne diye bağırıyorsun" der... Ormancı baltasını suya düşürdüğünü ve yaşamını sürdürebilmek için o baltaya ihtiyacı olduğunu söyler. Peri suya dalar ve elinde bir altın balta ile tekrar belirir. "Baltan bu muydu" diye sorar. Ormancı "Hayır" diye cevaplar. Peri suya tekrar dalar ve bu sefer elinde gümüş bir balta ile tekrar belirir ve yine sorar, "Baltan bu muydu"... Ormancı yine "Hayır" diye cevaplar. Peri suya tekrar dalar. Bu sefer elinde demir bir balta ile belirir ve yine sorar. "Baltan bu muydu"... Yoksul ve doğrucu ormancı bu defa "Evet" der.

Yalanın gerekçesi

Ormancının dürüstlüğü perinin çok hoşuna gider ve baltaların üçünü de kendisine verir.
Bir zaman sonra ormancı eşiyle birlikte nehir boyunca yürürken, karısı suya düşer.
Ormancı "Aman tanrım" diye bağırır. Peri yine belirir ve sorar: "Ne diye bağırıyorsun?"
Ormancı "Karım suya düştü" der. Peri suya dalar ve Jennifer Lopez'le birlikte geri döner ve "Senin karın bu mu" diye sorar.
Ormancı "Evet" deyince peri sinirlenir. "Yalan söylüyorsun.
Gerçek karın bu değil
" diye azarlar ormancıyı.
Bunun üzerine ormancı periye şunları söyler:
- Sayın peri, beni düşünmeden azarladın.
Eğer Jennifer Lopez için hayır deseydim bu sefer Catherine Zeta- Jones ile geri dönecektin, ona da hayır deseydim, karımla dönecek ve her üçünü de bana verecektin.
Ben fakir bir adamım ve üç kadının sorumluluğunu taşıyabilecek durumda değilim. Jennifer Lopez'e evet dememin sebebi budur.

Peri masallarına kanmayın

Bu öyküyü erkekleri savunmak için yorumlarsanız "Ne zaman bir erkek yalan söylüyorsa bunun iyi ve saygın bir nedeni vardır ve bu başkalarının yararı içindir" şeklinde bir ders çıkartabilirsiniz.
Ama eğer bir siyasetçi gerçekleri reddeden yalanlar söylüyorsa ve beyninde oluşturduğu hayal dünyasını topluma çarpıtılmış algılar biçiminde sunuyorsa, bu durumda "Erkek yalanları"ndan farklı sonuçlar çıkar ortaya...
Bu çarpıtılmış algılara kapılırsak iç ve dış siyasetin gerçeklerinin hayatımıza nasıl yansımalar gösterdiklerini anlamaya çalışmak yerine, "Yine hangi dış parmak ülkeyi karıştırmak için düğmeye bastı" diye telaşlanmaya başlarız.
Özetle siz siz olun ne yalan söyleyin ne de yalanlara inanın...
Jennifer Lopez'i de, Catherine Zeta-Jones'u da, beraber oldukları erkeklere periler getirmedi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA