Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Acaba hangisi "Syriza"ya, hangisi "Pasok"a benziyor?

Ne olduğunu tam bilmedikleri yabancı kavramlara ve kurumlara ilk bakışta hayran olanlar dün de vardılar, bugün de varlar... Örneğin Yunanistan'da seçim kazanıp Başbakan olan "Syriza"nın lideri Aleksi Tsipras da, bizim bazı uyurgezerlerimizin bu alışkanlıklarını depreştirmedi mi? "Türkiye'nin Syriza'sı hangi parti, Türkiye'nin Tsipras'ı kim olacak" konulu bilgi yarışmasına katılanlardan bazıları, partilerini ve kendilerini işaret edip "Biz olacağız" demiyorlar mı?
Uzun yıllar önce bir delikanlılık arkadaşımız vardı. Çok saf, çok temiz, iyi yürekli, sevgi dolu bir delikanlıydı bu arkadaşımız. Ama ne gördüğünü ne de okuduğunu tam anlardı. Aslında gözlerini ve kulaklarını dünyaya kapatmıştı... Hollywood yapımı filmleri hayranlıkla izler ama oyuncuların kim olduğunu pek bilmezdi...

Kime benziyormuş?
Çapkınlık yapmaya hevesliydi ama ne yazık ki dış görünüşü fazla parlak değildi...
Saçları taraklara başkaldırır bir yapıdaydı.
Bir gözü şehlaydı ve yanağında iltihaplanmış bir çıbanın artığı olan yara izi vardı.
Bir gün geldi yanımıza... Heyecanla anlattı:
- Çok güzel bir kadınla tanıştım.
Kendisine arkadaşlık teklif ettim.
Beni reddetti ama beni beğendiğini söyledi... Ben film artisti Boris Karloff'a benziyormuşum...
Bu anlatılanları dinlerken, gülsek mi ağlasak mı daha uygun olur kararsızlığı içinde kalmıştık bizler... Ona asıl adı William Henry Pratt olan İngiliz aktör Boris Karloff'un korku filmlerindeki "Frankenstein" tiplemesi ile üne kavuştuğunu nasıl söyleyebilirdik ki?

Pasok'a benzeyenler

Ekonomisi iflas etmiş, sosyo-politik yaşamı perişan olan Yunanistan'da hem iç hem de dış düzene başkaldırarak seçim kazanan ve kurulu düzenin partilerini geride bırakarak iktidar olan Syriza'nın Tsipras'ına özenen bizdeki bazı siyasetçilerin isimler listesini Tsipras'a verseydiniz.
Ve ona "Sen bunlardan hangisine benziyorsun" diye sorsaydınız?
Muhtemelen o "Ben bunlardan hiçbirisine benzemek istemem ama Türkiye'nin CHP'si bizim Pasok'a benziyor" demez miydi?

Gerçekler acıtabilir
"Pan- Helenik Sosyalist Hareketi" olarak bilinen, kendisini sosyal demokrat olarak niteleyen ve kuşaklar boyu Papandreu hanedanının yönetiminde savrulan Pasok oyların yüzde 4.7'sini alabildi... Yunanistan'da seçilme barajı yüzde 3 olduğu için, parlamentoya 13 milletvekilliği ile girebildi.
Kısacası "Ben kime benziyorum" sorusuna gerçekçi aynalara bakarak cevap arayanlar, Yunanistan'dan yansıyacak farklı görüntülerle de karşılaşabilirler.
Bu arada bugünkü Türkiye'nin içinde bulunduğu istikrar ve gelişme ortamının, Tsipras için ulaşılması zor bir hedef olduğu da görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA