Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Önce Münir, sonra Safiye şimdi de Müzeyyen

Önce Münir Nurettin Selçuk 1981'de ayrıldı aramızdan. Sonra Safiye Ayla 1998'de veda etti hepimize. Dünkü pazar günü de Müzeyyen Senar'ı kaybettik... Bunların soyadlarını söylemeden sadece isimlerini söylemek yeterdi kim olduklarını anlatmaya... Hepimize Türk müziğinin eski ve yeni şarkılarının, bestelerinin nasıl yorumlanması gerektiğini gösteren, sesleri hâlâ kulaklarımızda ve belleklerimizde yankılanan bu "Üç Büyükler" herhalde şimdi "Meçhule giden bir gemide" dinlemeye doyamadığımız icralarına devam ediyorlardır.
Müzeyyen Senar'la en son Bodrum'un Ortakent'inde 80'li yaşlarından birinin doğum gününde beraber olmuştuk. Sevgili kızı Feraye ile birlikte, onunla özdeşleşen şarkıyı kanuni Coşkun Erdem'in eşliğinde zeybek adımları atarak söylemişti...

Feraye'dir benim adım
"
Feraye'dir benim adım/ Feraye'dir yar yandım anam/ Esmer yarime yandım aman Feraye/ Hop tirinina ninanay/ Ninanay ninanynaynom/ Hayde efeler hayde...
"
Eğer Müzeyyen Senar'ı tanımadıysanız ve onun yaşam öyküsünü, aşklarını, serüvenlerini, hangi şarkıların o söylesin diye bestelendiğini öğrenmek istiyorsanız, Radi Dikici'nin "Cumhuriyetin Divası" kitabını okumanızı öneririm (Everest Yayınları). Müzeyyen Senar'ı dinlemek ise daha kolay... Öncelikle "YouTube" denilen kozmik bellek hepimize açık... Müzeyyen Senar'ın albümleri de piyasada mevcut...

Çıta koydular
Özellikle Türk müziğine kendilerini adayan genç sanatçıların, icrada ve yorumda çıta koymuş ve birer ekol olan bu büyük isimleri defalarca ve dikkatle dinlemeleri gerekiyor. Necmi Rıza Ahıskan'ı, Mefharet Yıldırım'ı, Recep Birgit'i, Hafız Burhan'ı da geçmiş yıllarda yitirdik. Ama bunların kayıtlarına ulaşmak çok kolay. Alaeddin Yavaşça, Tülün Korman, Nesrin Sipahi gibi ustalar ise, aramızdalar. Martın ilk günü Yavaşça'nın bir doğum gününü daha kutlayacağız.
Şu sesi kaydetmek keşke Hacı Arif Bey'in zamanında da mümkün olsaydı... Müthiş bir yorumcu da olduğu söylenen Lemi Atlı'nın acaba neden hiç kaydı yok ki?

Hep yaşayacak
Şu anda 1940'lar Müzeyyen Senar'ının "Isparta Zeybeği"ni indirdim, dinliyorum. Biliyorum ki benim dünyamda Müzeyyen Senar hep yaşayacak...
"Evlerinin önü mersin/ Sular içme gadınım tersin tersin/ Mevlam seni bana versin/ Al hançerini gadınım vur ben öleyim/ Ah kapınızda bidanem kul ben olayım"
Annelerine evlat sahibi olmanın mutluluğunu son ana kadar yaşatan kızı Feraye'ye ve oğlu Ömer'e baş sağlığı diliyorum, acılarını yürekten paylaşıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA