Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Dün "vizyon" olarak sunulanlar bugün günlük kullanımda

Turgut Özal'ı vizyonu açısından yaşayan pek çok siyasetçiden daha ileride görmez miyiz? Ama düşünün ki Özal interneti görmemişti... Özal yaşarken Irak'ta Saddam, Rusya'da Yeltsin vardı. Amerika 11 Eylül 2001'deki saldırıya hedef olmamıştı ve Irak da Afganistan da işgal edilmemişti... İnsanın gen haritası çıkartılmamıştı, Çin serbest pazara geçmemişti, Doğu Avrupa da, Kıbrıs Rumları da Avrupa Birliği üyesi değildiler.

Değişimi yok saymak

Bu durumu daha da önceki tarihlerde yaşayan ve gerçekten vizyon sahibi olan tarihi isimlere uyarladığınızda, ne tür çarpıcı sonuçlara varacağınızı görebilirsiniz.
Ama bir durumu ve özellikle değişimi anlamak yerine ona karşı ya da yandaş olmak, galiba bazılarına daha kolay geliyor. Ya da "Değişim"i gözlemleyip güncel koşulları irdelemek yerine, değişimi yok sayıp, eski söylemlerle yurt ve dünya sorunlarına yaklaşmak, herhalde bazıları için en kolay yol.

"Tongue fu"
"Sözlü Dövüş Sanatı" diye dilimize çevrilen "Tongue Fu"dan bazı genellemeleri aktararak, zaman zaman bizleri karamsar kılan bağnaz ve saplantılı sertliklerin sözcülerinin neleri gözden kaçırdıklarını hatırlayalım:
- Tartışma bilgi değiş tokuşu, münakaşa ise duygu değiş tokuşudur.
- Birçok insan düşündüğünü sanır; aslında yaptıkları sadece önyargılarını yeniden düzenlemektir. Hoşgörü nedir?
- Hoşgörü; başkalarının inanç, uygulama ve alışkanlıklarını, onları mutlaka paylaşma ve kabul etme gereği olmadan, anlamak için gösterilen olumlu ve nazik çabadır.
- Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor, kimse kendini değiştirmeyi akıl etmiyor.
- Bencillik; canının istediği gibi yaşamak değil, başkalarından sürekli kendi istediğiniz gibi yaşamalarını talep etmek demektir. Sadece konuşmak
- Dünyanın yarısı söyleyecek bir şeyi olan ama söyleyemeyen, öteki yarısı da söyleyecek bir şeyi olmayan ama durmadan konuşan insanlardan oluşur.
- Duygularınızı kontrol edememek küreksiz bir kayıkta gitmeye benzer; karşınıza çıkacak ilk kayaya çarpıp parçalanmaya mahkûmsunuz demektir.

Alışmış olsak da...
Özal örneğinden de gördüğümüz gibi geçmişte yaşamış vizyon sahibi liderlerin "Vizyon" olarak sundukları olguların çoğu, bugünün dünyası için alışılmış günlük yaşam öğeleridir. Bugün bizler yaşayan siyasetçilerin vizyon sahibi olmalarından vazgeçtik. Bugünü ve bugünün koşullarını anlayıp, ona uyum gösterdikleri zaman bile mutlu oluyoruz. İşin özeti bu değil mi?...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA