Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür

Türk düşünce ve siyaset hayatının eksik olan öğesinin "Özeleştiri" olduğunu iddia edenlere en iyi cevap "Sakallı Celal"in bugüne de aktarılan gözlemleri olabilir... Sakallı Celal'in Türk düşünce yaşamına ilişkin bence en vurucu gözlemi şuydu:
- Meşrutiyeti ilan ettik olmadı, cumhuriyeti ilan ettik olmadı, yahu bir kere de ciddiyeti ilan edelim nasıl olur!

Sakallı Celal kimdir?

Genç kuşaklara Sakallı Celal hakkında herhalde kısa bilgi vermek gerekir... "Sakallı Celal" diye bilinen Celal Yürür (ölümü 1962) bilge bir insandı. Babası bir Osmanlı nazırıydı. Galatasaray Sultanisi mezunuydu... Yaşamını Orhan Karaveli kitaplaştırmıştı. (Sakallı Celal/ "Bir Bilinmeyen Ünlü'nün Yaşam Öyküsü"-Pergamon Yayınları- 2004) Türkiye üzerindeki gözlemlerini özlü cümlelerle, vurucu biçimde seslendirirdi. Bazı özlü sözlerini hatırlayalım: - Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür.
- Bu ülkede ilgililer bilgisiz, bilgililer de ilgisizdir.
- Memlekete hizmet etmek istiyorsan bunu kimseye duyurmadan yapacaksın. Yoksa engellerler.

Sayısız örnek

Diyelim ki, yıllardır Güneydoğu coğrafyamızı teröre, kana, ölüme boğan PKK'nın eylemlerini kınamak ve kendilerini terörden soyutlamak yerine, her terör eylemi sonrasında "Devlet katildir" diyen bir siyasetçi ile karşı karşıyasınız.
Diyelim ki hava sahamızı ihlal etmeyi bir alışkanlık haline getiren Rus savaş uçaklarından sonuncusu düşürülmüş. Ruslar hatalarını kabul edip özür dilemek yerine Kendilerince Türkiye'yi cezalandıracak kararlar alıyorlar. Ve eli kalem tutan bazı Türkler de bu kararlara destek veriyor.
Sakallı Celal yaşasaydı acaba yine "Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkündür" mü derdi?

Açıkgöz utanmazlar

Diyelim ki otoyoldaki yoğun trafikte ve direksiyon başındasınız... Adım adım ilerleyen araçlardan birindesiniz. Birden sağınızdaki "Güvenlik şeridi"nden hızla bir araç geçiyor. Sakallı Celal güvenlik şeridini "Hızlı geçiş şeridi" olarak kullananları görseydi, acaba onlara "Kendilerini açıkgöz zanneden utanmazlar" mı derdi?
Özetle Türk düşünce ve siyaset hayatı yeni Sakallı Celal'lere özlem duyuyor. Bunların sesleri duyulursa belki "Ciddiyet"i ilan etmemiz ihtimali artar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA